Βόρεια Μακεδονία: Με τη διάλυση της Βουλής ξεκίνησε η διαδικασία των πρόωρων εκλογών

Βόρεια Μακεδονία: Με τη διάλυση της Βουλής ξεκίνησε η διαδικασία των πρόωρων εκλογών

Ομόφωνα με 108 ψήφους οι βουλευτές της 9ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βόρειας Μακεδονίας, ψήφισαν την διάλυση της Βουλής το απόγευμα της Κυριακής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 12ης Απριλίου 2020. Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κύριων κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διάλυση της Βουλής καταγράφηκε ο πλήρης διαχωρισμός μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος του Σώματος Talata Xhaferi δήλωσε ότι σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία μέρα, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι νομικές διαδικασίες για την οργάνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τον Οκτώβριο του 2019 συμφωνήθηκε, μετά από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Zoran Zaev,  μεταξύ των κυριότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές καθώς η χώρα δεν έλαβε ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM, τα τελευταία τρία χρόνια, το κοινοβούλιο έλαβε ιστορικές αποφάσεις που ήταν σημαντικές για την πρόοδο της χώρας.

«Για τρία χρόνια το Κοινοβούλιο πέρασε από πολλές αναταραχές και προβλήματα, αλλά έχουμε πάρει σημαντικές και ιστορικές αποφάσεις που εγγυώνται το μέλλον της χώρας, την πρόοδο και τη σταθερότητά της», ανέφερε η SDSM.

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του κυβερνώντος κόμματος, το VMRO-DPMNE πιστεύει ότι η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε μια δύσκολη πολιτική κρίση και εν μέσω χάους κι ότι η κυβέρνηση είναι ερασιτεχνική και αντιεπαγγελματική.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα το δείξουν και θα μιλήσουν με την κρίση τους στις 12 Απριλίου», ανέφερε ο Nikola Micevski από το VMRO-DPMNE.

Για το DUI μίλησε εκ μέρους του ο Talat Xhaferi, ο οποίος ευχαρίστησε για την ευκαιρία να είναι ο πρώτος Αλβανός που ηγήθηκε τηε Συνέλευσης σε μια πληθωρική Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος ότι όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία τρία χρόνια ήταν προς όφελος των πολιτών και επεσήμανε ότι οι υποσχέσεις του κόμματός του έχουν εκπληρωθεί.

Νωρίτερα στο πλαίσιο της 131ης Συνόδου της Βουλής, χωρίς την παρουσία του VMRO-DPMNE, η Συνέλευση ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρκετούς νόμους, όπως ο νόμος για τη διαχείριση των υποθέσεων στη δικαιοσύνη, ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων, ο νόμος για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, ο νόμος για τον έλεγχο των γλωσσών και τον νόμο περί αστικού πρασίνου.

Τη Δευτέρα αναμένεται ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές της 12ης Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία /ibna