Άτυπη σύσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 16 Φεβρουαρίου

Άτυπη σύσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 16 Φεβρουαρίου

Στις 16 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Layen, τον Πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Κροατίας Andrej Plenkovic και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Josep Borrell,  συμμετέχουν σε μια πρώτη άτυπη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το Μάιο του 2020 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η προηγούμενη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου του 2018 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και οι ηγέτες των έξι εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην κοινή διακήρυξη της Σόφιας, με την οποία οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ευθυγραμμιστεί.

Επίσης, ενέκριναν το πρόγραμμα των προτεραιοτήτων της Σόφιας ως παράρτημα της διακήρυξης και περιγράφονται τα νέα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας με την περιοχή.

Οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία, η οποία θα διεξαχθεί στις 17 Φεβρουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή./ibna