ΕΕ: «Μαζί για την Αλβανία». Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για την Ανασυγκρότηση της Αλβανίας

ΕΕ: «Μαζί για την Αλβανία». Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για την Ανασυγκρότηση της Αλβανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αλβανίας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα στα τέλη Νοεμβρίου.

Η ΕΕ, τα κράτη μέλη της, οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων και εκπρόσωποι άλλων χωρών, καθώς διεθνείς οργανισμοί και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρόκειται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Αλβανία.

Η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών “Μαζί για την Αλβανία” θα ξεκινήσει στις 14.30 (τοπική ώρα). Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα προεδρεύσει της διάσκεψης παρουσία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama. Η παρουσίαση της αξιολόγησης των αναγκών μετά από την καταστροφή (PDNA) θα προηγηθεί της έναρξης της σύμβασης δέσμευσης. Μετά την διάσκεψη θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αλβανία, προκαλώντας καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, πλήττοντας χιλιάδες νοικοκυριά, αφήνοντας πίσω 51 νεκρούς, πάνω από 1000 τραυματίες και περίπου 14.000 άστεγους πολίτες. Χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για τον σεισμό και ως εκ τούτου, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εγκαταστάθηκαν άμεσα στην Αλβανία. Η βοήθεια σε είδος και οι διαρθρωτικοί μηχανικοί κινητοποιήθηκαν μέσω του μηχανισμού καθώς και διμερώς από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους εταίρους της περιοχής. Η ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ βρισκόταν στην Αλβανία από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου συντονίζοντας τη διεθνή ανταπόκριση.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε αρχική επιχορήγηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή δημόσιων κτιρίων προτεραιότητας κατά την πρώτη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και η κυβέρνηση της Αλβανίας προέβησαν σε εκτίμηση των αναγκών μετά την καταστροφή (PDNA). Η έκθεση αξιολόγησης των αναγκών αποτελεί βασικό κατευθυντήριο εργαλείο για τη Διάσκεψη των Δωρητών βοήθειας και θα χρησιμεύσει ως βάση για τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και αποκατάστασης./ibna