Βόρεια Μακεδονία: Αποπομπή της Υπουργού Εργασίας Mizrahi

Βόρεια Μακεδονία: Αποπομπή της Υπουργού Εργασίας Mizrahi

Την αποπομπή της υπηρεσιακής Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Rashela Mizrahi αποφάσισε η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας το βράδυ της Παρασκευής με 62 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Η απόφαση ελήφθη μετά την επανατοποθέτηση στο Υπουργείο Εργασίας της πινακίδας όπου αναγραφόταν το προηγούμενο όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Την πρόταση για την αποπομπή της Mizrahi υπερψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM του Zoran Zaev και οι βουλευτές των αλβανικών κομμάτων. Κατά της αποπομπής τάχθηκαν οι βουλευτές του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος του VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται η πρώην πλέον υπηρεσιακή Υπουργός.

Την αποπομπή της Υπουργού είχε ζητήσει ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Oliver Spasovski καθώς η ενέργεια της να επαναφέρει πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας, παραβίασε κατάφορα το Σύνταγμα κι έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με γειτονικές χώρες, όπως και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

«Ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω, οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μίας ανεύθυνης συμπεριφοράς που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την ένταξή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και για την προώθηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας» τόνισε ο Oliver Spasovski.

Η πέτρα του σκανδάλου Rashela Mizrahi μιλώντας στο Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι «κληρονόμησε» την πινακίδα αυτή, όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, στις αρχές Ιανουαρίου και χαρακτήρισε «αστεία» την αιτιολογία ότι παραβίασε το Σύνταγμα, ισχυριζόμενη ότι η όλη υπόθεση για την αποπομπή της υποκινήθηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους και για να καλυφθούν, όπως είπε, παρανομίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η Mizrahi επεσήμανε ακόμη ότι στη σύντομη θητεία της ως υπουργού Εργασίας αποτέλεσε στόχο αντισημιτικών επιθέσεων, λόγω της εβραϊκής καταγωγής της και ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας: «Είμαι περήφανη Εβραία από την Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Με την εφαρμογή σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Φεβρουάριο του 2019, σε όλα τα Υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές με τη νέα ονομασία της χώρας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Mizrahi κατά τη διάρκεια της θητείας της χρησιμοποιούσε την πινακίδα με το πρώην όνομα της χώρας στην αίθουσα τύπου του υπουργείου για να κάνει τις δηλώσεις της, την οποία πινακίδα είχε καλύψει η προκάτοχος της Mila Tsarovska με πανό όπου αναγράφονταν το νέο όνομα της χώρας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας./ibna