Κύπρος: Το Ηνωμένο Βασίλειο διαψεύδει φήμες περί σκέψεων για απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα

Κύπρος: Το Ηνωμένο Βασίλειο διαψεύδει φήμες περί σκέψεων για απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε στον καθησυχασμό των ανησυχιών που προκάλεσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία οι ισχυρισμοί του Ersin Tatar πως είχε διαβεβαιώσεις ότι ο Boris Johnson επρόκειτο να προωθήσει την υπόθεση για απευθείας πτήσεις Λονδίνου-Αεροδρομίου Τύμπου.

Ο ισχυρισμός του λεγόμενου «Πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς υποψηφίους για την «Προεδρία» στις επερχόμενες «εκλογές», εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε με αφορμή την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόμοιες δηλώσεις του κ. Tatar στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί αβάσιμες, και σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι απορρέουν από τους ευσεβείς πόθους των φιλοτουρκικών βουλευτών στο Westminster.

Παρά το γεγονός ότι η άσκηση πίεσης από την Τουρκία και τους αντιπροσώπους της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο Λονδίνο σχετικά με το θέμα των απευθείας πτήσεων και του εμπορίου έχει ενταθεί και φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο πλαίσιο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι απευθείας πτήσεις προς μια μη αναγνωρισμένη οντότητα μόνο εμπόδιο θα μπορούσαν να θεωρηθούν στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης διευθέτησης του συνεχιζόμενου εξαναγκαστικού διαχωρισμού στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Downing Street δήλωσε: “Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο. Η επανένωση της Κύπρου θα ανοίξει σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Μια ολοκληρωμένη διευθέτηση αποτελεί επίσης την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση των σύνθετων ζητημάτων που υπάρχουν σήμερα γύρω από το αεροδρόμιο της Ercan (Τύμπου)”.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός Johnson δεν είχε “επίσημη επαφή με τον Ersin Tatar” κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο Cambridge και στο Λονδίνο).

Οι ισχυρισμοί των Τουρκοκύπριων πολιτικών απορρίφθηκαν επίσης από την Ανώτατη Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία.

Στο Λονδίνο, οι κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν ακόμη σε πρόσφατη συνέντευξη από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο Stephen Lillie, στην οποία δήλωσε: “Το εμπόδιο στις απευθείας πτήσεις είναι ότι ο αερολιμένας Ercan δεν πληροί τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Μόντρεαλ. Αυτό δεν θα αλλάξει με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”. /ibna