Μαυροβούνιο: Οι συζητήσεις ανάμεσα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για το Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας θα συνεχιστούν

Μαυροβούνιο: Οι συζητήσεις ανάμεσα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για το Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας θα συνεχιστούν

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković και η αντιπροσωπεία της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, μαζί με άλλες μητροπόλεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, συζήτησαν σήμερα στην Ποντγκόριτσα το Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας ή Πίστης, καθώς και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επί τη βάση αμοιβαίου σεβασμού, με αμφότερες τις πλευρές να εκτιμούν πως έλαβε χώρα εν μέσω εποικοδομητικής και ανοιχτής ατμόσφαιρας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανοιχτά τις απόψεις τους για εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το νόμο. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε τη στάση της ότι οι αλλαγές του νόμου πρέπει να συζητηθούν, αλλά όχι η εφαρμογή του, εφόσον αυτή δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα ή τα διεθνή πρότυπα. Η Κυβέρνηση πιστεύει πως μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς και με την παροχή πρόσθετων και κατάλληλων εγγυήσεων, ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα σύγχρονο μέτρο εναρμονισμένο με το Σύνταγμα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα», αναφέρει η δήλωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Εκπρόσωποι του Επισκοπικού Συμβουλίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου (Radović) υπέβαλαν στην Κυβέρνηση πρόταση για την τροποποίηση των διατάξεων τις οποίες η Εκκλησία θεωρεί αμφιλεγόμενες. Η Κυβέρνηση έλαβε γνώση αυτής της πρωτοβουλίας, εκτιμώντας ότι απαιτείται εκτενής εξέταση όχι μόνο αυτού του νόμου, αλλά και άλλων επιλογών που προσφέρει το νομικό σύστημα, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

«Έχει συμφωνηθεί ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», κατέληξε η δήλωση.

Σχολιάζοντας το νόμο, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό Τύπο ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να έχει τη δική του Ορθόδοξη Εκκλησία προκειμένου να εδραιώσει την εθνική του ταυτότητα και να αντιταχθεί στην παρέμβαση της Σερβίας.

Προσέθεσε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά που ρίχνουν στο τραπέζι οι ιδεολόγοι του εθνικισμού της Μεγάλης Σερβίας κατά του Μαυροβουνίου, κατά της ανεξαρτησίας, της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής του ταυτότητας.

«Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί μια επιδέξια μορφή χειραγώγησης ώστε να αναγκάσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το κράτος θέλει να τους αποσπάσει τα ιερά κειμήλια τους», δήλωσε ο Đukanović.

Πρόσθεσε ότι οι κρατικές εκκλησίες θα συνεχίσουν να δέχονται ορθόδοξους πιστούς.

«Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους πιστούς ως ένα μέτρο πίεσης προς το κράτος για να αποσύρει το νόμο ή να το εξωθήσει στη συνθηκολόγηση. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο», επεσήμανε ο Đukanović. /ibna