Πυρά κατά της κυβέρνησης για τα εργασιακά και η “έκπληξη” Βαρουφάκη

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τα εργασιακά και η “έκπληξη” Βαρουφάκη

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα των εργασιακών.

«Οδοστρωτήρα με σπασμένα φρένα» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίρπας κατηγορώντας τον πως με την απορρύθμιση της εργασίας που προωθεί επιστρέφει τους εργαζόμενους στις συνθήκες του δευτέρου μνημονίου. Μίλησε  για “απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων» και τόνισε πως «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο».

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Στην παραγωγή νέου πλούτου, θα έχουν μερίδιο όλοι”, πρόσθεσε τονίζοντας πως η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας, με τον Αλ. Τσίπρα να τον διαψεύδει και να τον κατηγορεί πως “βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου”.

Παρουσιάζοντας τα αρνητικά στοιχεία στην απασχόληση, την αύξηση της ανεργίας, την επαναφορά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τις ομαδικές απολύσεις και το “πάγωμα” των ελεγκτικών μηχανισμών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού. “Αν όχι με την δική μας πρόταση νόμου, δεσμευτείτε για την εφαρμογή της δική σας προεκλογικής δέσμευσης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για αύξηση 7.5% το 2020 και 7.5% το 2021 και έπειτα την μεταβίβαση της ευθύνης στους κοινωνικούς εταίρους και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η Ν.Δ. είχε ως προεκλογική θέση την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης που προβλεπόταν στο 4%.

“Και αυτό διαψεύστηκε αλλά ας κάνει το διπλάσιο από το 2,7% που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας που απαρίθμησε τις “χειρουργικές παρεμβάσεις” της κυβέρνησης στην εργασία, καθ’ υπόδειξιν του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έτεινε χείρα συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά η οποία ζήτησε η αύξηση του κατώτατου μισθού να αποφασιστεί από τους κοινωνικούς εταίρους. “Να καταθέσουμε μαζί πρόταση νόμου αρκεί να συμφωνήσουμε ότι το “πάτωμα” της αύξησης θα είναι τα επίπεδο προ μνημονίων, δηλαδή τα 751 ευρώ”, είπε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ένα φάκελο με τις ηχογραφήσεις που έκανε την περίοδο που συμμετείχε ως Υπουργός Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup σε μορφή usb.

Όπως είπε χαρακτηριστικά,  κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με τη σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες “θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε” για το τι έγινε στο Eurogroup “που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα”. Ο Πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε τον φάκελο με το usb ως απαράδεκτο./ibna