Ρουμανία: Αλλαγή στρατηγικής για το USR/PLUS με επιθέσεις εναντίον του PNL

Ρουμανία: Αλλαγή στρατηγικής για το USR/PLUS με επιθέσεις εναντίον του PNL

Η συμμαχία USR / PLUS φαίνεται να έχει αλλάξει από τις αρχές του έτους τη στρατηγική της για τις φετινές εκλογές και τονίζει όλο και πιο έντονα τις διαφορές της από τους Φιλελεύθερους και την κυβέρνηση Orban, οι οποίοι παρουσιάζονται ως ο σημαντικότερος αντίπαλος. Στις προηγούμενες εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις προεδρικές του 2019, η συμμαχία είχε επικεντρώσει τα πυρά της σχεδόν αποκλειστικά κατά του PSD.

Οι επιθέσεις των Dan Barna και Dacian Cioloș κατά του PNL και του Ludovic Orban εντάθηκαν από τη στιγμή που οι δύο σύμμαχοι άρχισαν να αναφέρονται σε δηλώσεις τους στην ύπαρξη πιθανής συμφωνίας μεταξύ PNL και PSD, με σκοπό να “θυσιάσουν” τις δημοτικές εκλογές σε δύο γύρους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσέλκυση στο στρατόπεδο της συμμαχίας USR / PLUS του Gabriel Pleșa, Αντιδημάρχου έως σήμερα το πρωί, της πόλης Alba Iulia, όπου το PNL έχει ισχυρή παρουσία. Ο Pleșa παραιτήθηκε τόσο από το PNL όσο και από το αξίωμα του Αντιδημάρχου και δήλωσε στο G4Media.ro ότι εντός της ημέρας, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με το USR, κόμμα του οποίου πρόκειται να γίνει μέλος. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι ο Pleșa αποχώρησε από το PNL λόγω προσωπικής πικρίας.

Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα δημοψήφισμα που τον έφερε στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων μεταξύ των Φιλελευθέρων στην Alba Iulia.

Η αποσκίρτησή του προκαλεί ανησυχία στο PNL Alba Iulia, που έχει διεξάγει δύο ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις για τις τοπικές εκλογές, όμως δεν έχει ανακοινώσει επισήμως, τα αποτελέσματα./ibna