Αλβανία: Στα Τίρανα η Σύνοδος ΥΠ.ΑΜ του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

Αλβανία: Στα Τίρανα η Σύνοδος ΥΠ.ΑΜ του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

Το ΝΑΤΟ εμπιστεύεται την Αλβανία και διοργανώνει την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στα Τίρανα τον Ιούνιο, εκτιμώντας έτσι το ρόλο που διαδραματίζει η Αλβανία για τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε η Υπουργός Άμυνας Olta Xhaçka. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που Σύνοδος  των Υπουργών Άμυνας θα διοργανωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο Βέλγιο για περισσότερα από 10 χρόνια.

Οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ενέκριναν στη Σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την πρόταση της Υπουργού Άμυνας της Αλβανίας Olta Xhaçka να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα τον Ιούνιο.

«Η απόφαση της Συμμαχίας να συναντηθεί στην Αλβανία δεν είναι μόνο η μέγιστη αποτίμηση για την ασφάλεια που η χώρα μας προωθεί ως άξιος σύμμαχος αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα του ΝΑΤΟ για την προσοχή του στα Δυτικά Βαλκάνια και τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει η Αλβανία. ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε η υπουργός στο τέλος της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την υπουργό Olta Xhaçka, «η σημαντική συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο είναι ευθύνη και πρέπει ανταποκριθούμε σωστά στη μεγαλύτερη εκδήλωση από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ πριν από 11 χρόνια. Πρόκειται για μια δέσμευση που εκτός από το συντονισμό μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων θα καταδείξει επίσης τη σοβαρότητά μας να είμαστε το κέντρο της άμυνας και της ασφάλειας στον κόσμο για 48 ώρες».

Στη συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η υπουργός Xhaçka ευχαρίστησε τις συμμαχικές χώρες που ήταν κοντά στον αλβανικό λαό από τις πρώτες ώρες της 26ης Νοεμβρίου και όσοι συνεχίζουν να μας βοηθούν στην πιο σημαντική φάση της ανοικοδόμησης. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης των Βρυξελλών, ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper. Η άμυνα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση και οι φορολογούμενοι της είναι οι κύριοι υποστηρικτές των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων./ibna