Ελλάδα: Συζήτηση των Πολιτικών Αρχηγών για Οικονομία και Εργασιακά

Ελλάδα: Συζήτηση των Πολιτικών Αρχηγών για Οικονομία και Εργασιακά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να αναμετρηθούν στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή, καθώς ξεκινά η συζήτηση για θέματα οικονομίας, εργασίας και ανάπτυξης, μετά από επίκαιρες ερωτήσεις.

Ο πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί πρώτος στο Σώμα θα ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κατάφερε να καταργήσει τα μέτρα προστασίας της εργασίας κατά τους πρώτους έξι μήνες από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για παρεμβάσεις που οδήγησαν σε περικοπές μισθών και υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης να ενημερωθεί πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαρροή εγκεφάλων που επηρεάζει τη χώρα και αυτό που βλέπει ως ρεκόρ αριθμών απολύσεων τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τον ελάχιστο μισθό των 751 ευρώ, καθιστώντας τον υποχρεωτικό μέσω εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας κι όχι με υπουργική απόφαση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει επίσης ότι ο ελάχιστος μισθός έχει μειωθεί κατά 22% συνολικά και στο 32% για τους νέους εργαζόμενους από το 2010. Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη προστασίας της υγείας στο χώρο εργασίας.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο έρχεται καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Τα θέματα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η νομοθεσία αποσκοπεί στην αποκατάσταση των αδικιών που προκαλούνται στους συνταξιούχους της χώρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αντιταχθούν στη νομοθεσία, καθώς αναμένουν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τους συνταξιούχους.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) και το κεντροαριστερό Κίνημα Αλλαγής (KINAΛ) θα μπορούσαν να αναζητήσουν κοινό έδαφος στην αντιπαράθεση τους με την κυβέρνηση για τις κοινωνικές και εργασιακές πολιτικές της./ibna