Vucic: Οι Αμερικανοί επιμένουν στην άμεση κατάργηση των δασμών

Vucic: Οι Αμερικανοί επιμένουν στην άμεση κατάργηση των δασμών

Οι Αμερικανοί επιμένουν έντονα και σταθερά στην επείγουσα κατάργηση των δασμών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου Trump για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Πρέσβη Richard Grenell στο Μόναχο.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι Αμερικανοί επιμένουν πάρα πολύ σταθερά και αποφασιστικά να καταργηθούν αμέσως οι δασμοί και να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ μας και της Πρίστινα» δήλωσε o Vucic στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για τις ιδέες του Grenell, ο Vucic δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ μίλησε ανοιχτά και έντονα για την ανάγκη κατάργησης των δασμών, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν βέβαιος ότι το Βελιγράδι θα εκτίθεται σε τέτοια μηνύματα στο μέλλον, σε μερικά άλλα θέματα.

«Για σήμερα, δεν έχω τίποτα άλλο να πω, εκτός από το ότι είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, η οποία δεν είναι εύκολη για εμάς, αλλά χαίρομαι που Grenell ξεκίνησε σθεναρά με την κατάργηση των δασμών» είπε ο Vucic

Ο Vucic τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δασμοί ισχύουν για κάθε πολίτη της Σερβίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ισχύουν και για τους Αλβανούς της Σερβίας.

«Η εισαγωγή τους μείωσε την ανάπτυξη κατά 0,4%. Μείωσε σημαντικά τη δυνατότητα για αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Και όσο ισχυρότερη είναι η οικονομία, όσο περισσότερο μπορούμε να διεισδύσουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς της Σερβίας και τόσο υψηλότερα θα είναι τα στάνταρντς» εξήγησε ο Vucic.

Επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του στον Grenell, αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo για τη δέσμευσή του στην κατάργηση των δασμών, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Donald Trump πάνω απ’ όλα γιατί αυτή είναι η πολιτική του.

Ερωτηθείς αν οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινα αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι, ο Vucic σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από την κατάργηση των δασμών.

«Την ημέρα κατά την οποία θα καταργηθούν οι δασμοί, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι, ανεξάρτητα από την προεκλογική εκστρατεία. Μαζί τους καθίσαμε και στο Νταβός και σε διάφορα άλλα μέρη, όπου δεν είχαμε επίσημες διαπραγματεύσεις. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από την κατάργηση των τελών. Την ημέρα κατά την οποία θα καταργηθούν τα τέλη, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι. Ανεξάρτητα από τις εκλογικές εκστρατείες και τα πάντα, είμαστε έτοιμοι γι ‘αυτό» είπε ο Vucic.

Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε επίσης ότι η σερβική αντιπροσωπεία στη συνάντηση με τον Grenell επέμεινε στις τέσσερις ελευθερίες – τη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, οι οποίες έχουν πρωταρχική σημασία, αλλά να δούμε μόνο πώς, με ποιο τρόπο και σε πόσες στάδια θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Είπε ότι δεν υπήρξαν εύκολες οι συνομιλίες για το θέμα αυτο, για οτιδήποτε να συζητήσουν.

«Οι πολίτες πρέπει να το καταλάβουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διασφαλίσουμε την οικονομική πρόοδο της χώρας και να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας» είπε ο Vucic.

Η αυριανή μέρα θα είναι μια από το γεμάτες στο πρόγραμμα του Σέρβου Προέδρου, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος θα έχει συναντήσεις για σχεδόν 16 ώρες, όπου το νόημα όλων αυτών των συναντήσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, είναι μεταξύ άλλων στην προσέλκυση Γερμανών επενδυτών, καθώς θα συμμετάσχει σε συνάντηση με Γερμανούς επενδυτές, με την υποστήριξη του Προέδρου της Διάσκεψης του Μονάχου Wolfgang Ischinger.

«Είμαι έτοιμος γι ‘αυτό και θέλω να προσελκύσω περισσότερους Γερμανούς επενδυτές. Ο Ischinger, ο οποίος είναι πολιτικός θρύλος της Γερμανίας και έχει μεγάλη φήμη στη Γερμανία, παρότρυνε τους επενδυτές να έρθουν και να παρουσιάσουν τη Σερβία ως επενδυτικό προορισμό. Για να γίνει αυτό στο Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου έχει μεγάλη σημασία» υπογράμμισε ο Vucic.

«Παρουσιάζουμε την πολιτική μας και αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα της Σερβίας» είπε ο Vucic, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργεί και παρουσιάζει ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που αναγνωρίζεται από τις ξένες επιχειρήσεις όπως η γερμανική εταιρεία Brose.

Ο Σέρβος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για την επένδυση της Brose στο Pancevo, το οποίο σύμφωνα με τον Vucic θα είναι το εργοστάσιο με τους υψηλότερους μισθούς στη Σερβία με μέσο όρο 1.900 ευρώ./ibna