Οι πολίτες του Μαυροβουνίου θα πρέπει να αιτούνται άδεια εισόδου στη Σένγκεν

Οι πολίτες του Μαυροβουνίου θα πρέπει να αιτούνται άδεια εισόδου στη Σένγκεν

Οι κάτοχοι διαβατηρίων του Μαυροβουνίου που δικαιούνται να ταξιδέψουν στις χώρες της Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις θα πρέπει να αιτούνται άδεια εισόδου στην ευρωπαϊκή ζώνη χωρίς συνοριακούς ελέγχους, αρχής γενομένης από το 2021.

Ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της SchengenVisaInfo, Granit Sadiku, αναφέρει ότι η ταξιδιωτική άδεια, γνωστή ως ETIAS, θα ισχύει σε χώρες των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021, αναφέρει το CDM.

«Το ETIAS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα με κύριο στόχο την παρακολούθηση των επισκεπτών και την είσοδο μόνο σε εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από συμφωνίες χωρίς θεώρηση με τρίτες χώρες», αναφέρει ο Sadiku.

Η άδεια θα επιτρέπει στον κάτοχό της να ταξιδέψει εντός της Σένγκεν.

Το καθεστώς αναμένονταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020, αλλά η ΕΕ αποφάσισε να καθυστερήσει την απόφαση, ώστε η EU-LISA να έχει αρκετό χρόνο στήσει το σύστημα.

Μετά τη σύναψη των συμφωνιών για τη χαλάρωση των θεωρήσεων και την επανεισδοχή μεταξύ Μαυροβουνίου και ΕΕ, η ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες του Μαυροβουνίου άρχισε να ισχύει στις 19 Δεκεμβρίου 2009.

Ο Sadiku υπογραμμίζει ότι η ETIAS θα αναφέρεται στους πολίτες των τρίτων χωρών απαλλαγμένων από βίζα, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροβουνίου, και υπενθυμίζει ότι η ΕΕ σχεδιάζει να καθιερώσει αυτό το σύστημα από το 2016, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας των πολιτών της.

Όταν ο ETIAS τεθεί σε ισχύ, οποιοσδήποτε προτίθεται να εισέλθει σε κάποια χώρα του Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλει ταξιδιωτική αίτηση.

«Για τους πρώτους έξι μήνες, η ETIAS είναι προαιρετική, ενώ μετά θα είναι υποχρεωτική. Ένας πολίτης του Μαυροβουνίου θα πρέπει απλά να έχει σταθερή σύνδεση στο Internet και αρκετά χρήματα για να πληρώσει το τέλος (€ 7)», λέει ο Sadiku.

Ο Sadiku εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός ιστότοπος για την εφαρμογή.

«Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που ισχυρίζονται ότι είναι η επίσημη διαδικτυακή σελίδα της ETIAS. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πλαστοί», προειδοποιεί.

Το έντυπο αίτησης περιέχει απλές ερωτήσεις – το ονοματεπώνυμο του αιτούντος, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, το φύλο, τα στοιχεία σχετικά με το διαβατήριο και την ιθαγένεια, την ηλεκτρονική διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου.

Πριν από την υποβολή, οι υποψήφιοι ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος.

«Μόλις το άτομο κάνει κλικ για να υποβάλει την αίτηση, η αίτησή του θα ελεγχθεί στη βάση δεδομένων της ΕΕ. Εάν τα συστήματα που περιέχουν δεδομένα δεν εντοπίζουν παρατυπίες σχετικά με τον αιτούντα, η ETIAS θα επιβεβαιωθεί σε λίγα λεπτά», λέει ο Sadiku.

«Κάθε επιβάτης του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε έχει 96 ώρες για να υποβάλει καταγγελία, η επεξεργασία της οποίας μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα. Αν ο αιτών απορριφθεί ξανά, θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση για κανονική βίζα για τη Σένγκεν”, επισημαίνει ο Sadiku./ibna