Κοινές συνοριακές περιπολίες σχεδιάζουν Κροατία και Β-Ε

Κοινές συνοριακές περιπολίες σχεδιάζουν Κροατία και Β-Ε

Ο Διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε (ΣΑ Β-Ε) Zoran Galić και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων Slobodan Ujić και οι συνεργάτες τους, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας, Jozo Šuker.

Από τη μεριά της Κροατίας συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός της Συνοριακής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας, Zoran Ničeno, ο Αρχηγός της Εγκληματολογικής Αστυνομίας, Antonio Gerovac, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Παράνομης Μετανάστευσης, Zvonimir Vrbljanin, ο Προϊστάμενος της PNUSKOK, Mario Kovač, και ο Αστυνομικός Σύνδεσμος του Υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας, Denis Erak.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής του Γραφείου Ερευνών και Προστασίας της Β-Ε (SIPA), Đuro Knežević.

Οι συνομιλητές συζήτησαν την επανεισδοχή, τις κοινές περιπολίες, καθώς και άλλες κοινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών ενεργειών που εφαρμόζονται για την πρόληψη του λαθρεμπορίου ανθρώπων. Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν σε νέους τρόπους συνεργασίας σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση, οι οποία ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των γειτονικών χωρών. Ο Διευθυντής της ΣΑ Β-Ε Zoran Galić τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των αστυνομικών υπηρεσιών με τις γειτονικές χώρες προκειμένου να ενεργήσουν αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

«Πέρυσι, οι αστυνομικοί της ΒΡ Β-Ε αποθάρρυναν 13 251 άτομα από το να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα στη Β-Ε από τις γειτονικές χώρες. Η BP της Β-Ε δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη πίεση των μεταναστών μόνη της, ειδικά όταν τα σύνορα της Β-Ε φυλάσσονται από έναν αστυνομικό ανά 25 χιλιόμετρα, γι’ αυτό λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα και θεσπίζουμε νέους τρόπους συνεργασίας, έτσι ώστε να δρούμε πιο αποτελεσματικά όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση», δήλωσε ο Galić.

Ο Slobodan Ujić, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της Β-Ε, δήλωσε ότι η Β-Ε σέβεται την υπογεγραμμένη Συμφωνία Επανεισδοχής με τη Δημοκρατία της Κροατίας. «Περισσότερο από το 85% των αιτημάτων που υπέβαλαν οι Κροατικές αρχές στη Β-Ε ή στην Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων έχουν επιλυθεί θετικά», είπε ο Ujić.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχει σύντομη διαδικασία επανεισδοχής με την Κροατία, η οποία θα συζητηθεί και με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο κατά την προσεχή περίοδο, και εξέφρασε την ανάγκη να διεξάγονται τακτικές συναντήσεις για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στη συνεργασία μεταξύ των φορέων-εταίρων των δύο χωρών.

«Είναι καθήκον μας να βελτιώσουμε τη συνεργασία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας στα σύνορα της Δημοκρατίας της Κροατίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας και του Υπουργού Ασφάλειας της Β-Ε. Αυτό σχετίζεται πρωτίστως με τη βελτίωση των συστημάτων επανεισδοχής και μεικτών περιπολιών, χωρίς την πρόθεση η Βοσνία και Ερζεγοβίνη να γίνει hot spot για παράνομους μετανάστες», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας, Jozo Šuker. Κάλεσε επίσης τους οργανισμούς-εταίρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να τους παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια αναφορικά με κατηγορίες για ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών καθώς και ισχυρισμούς για παράνομες πράξεις της κροατικής αστυνομίας, προς διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές της ΣΑ Β-Ε.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση της συνεργασίας των αστυνομικών υπηρεσιών στη Β-Ε με το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας και ότι απαιτούνται πιο συχνές και τακτικές συναντήσεις όπως αυτή./ibna