Κύπρος: Στο Μόναχο ο Χριστοδουλίδης για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Κύπρος: Στο Μόναχο ο Χριστοδουλίδης για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει αύριο, Παρασκευή, στο Μόναχο, για να συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης, στην ομώνυμη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα λάβει χώρα από τις 14 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.

Η Διάσκεψη του Μονάχου πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1963 και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για θέματα παγκόσμιας πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας. Στις εργασίες της συμμετέχουν κάθε χρόνο Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Επικεφαλής και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εμπειρογνώμονες, αναλυτές και ακαδημαϊκοί, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, συνεργασίας και διαχείρισης παγκόσμιων προκλήσεων.

Στις εργασίες της φετινής Διάσκεψης αναμένεται να συμμετάσχουν 30 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων καθώς και πέραν των 100 Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας από διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη περιλαμβάνονται, η ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς ασφάλειας, άμυνας και ανάπτυξης δυνατοτήτων, η διαχείριση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών, η Διατλαντική συνεργασία, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η διασύνδεσή τους με τον τομέα της ασφάλειας, όπως επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η κυβερνοασφάλεια.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει αριθμό διμερών επαφών και συναντήσεων, μεταξύ άλλων, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Προϋπολογισμού και Διοίκησης, με την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Ισπανίας, του Ιράκ και του Κουβέιτ, με την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων./ibna