Αναθεωρεί η Κομισιόν: Στο 2,4% η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Αναθεωρεί η Κομισιόν: Στο 2,4% η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Επί τα βελτίω αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Κομισιόν στο κείμενο οικονομικών προβλέψεων για τα κράτη – μέλη, το οποίο δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4%, έναντι 2,3% της προηγούμενης (φθινοπωρινής) πρόβλεψης, ενώ διατηρεί σταθερή, στο 2% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2021, ενώ για το 2019 “βλέπει” ρυθμό 2,2%.

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, η ανάπτυξη το 2020 και 2021 θα είναι 2,4% και 2,0% (έναντι 2,3% και 2,0% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Παρομοίως ο πληθωρισμός το 2020 και 2021 θα φτάσει το 0,7% και 0,9% αντίστοιχα, έναντι 0,6% και 0,9% στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Οι επενδύσεις και η κατανάλωση δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ για τις εξαγωγές αναφέρει ότι παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτικός, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα. Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.

Αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, χαμηλότερα του 18,5% ένα χρόνο νωρίτερα, αν και παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η πρόσφατη αύξηση των εργαζομένων, κατά μέσο όρο 2% σε ετήσια βάση στα πρώτα τρία τρίμηνα, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται τα επόμενα χρόνια.

Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν από την ελληνική κρίση, ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης./ibna