Σερβία: Συνάντηση Vucic-Grenell στο Μόναχο

Σερβία: Συνάντηση Vucic-Grenell στο Μόναχο

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, θα συναντηθεί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, πρεσβευτή Richard Grenell, απόψε στο Μόναχο.

Την παραμονή του ταξιδιού του στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου θα συμμετάσχει στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Vucic ανακοίνωσε τη συνάντηση με τον αμερικανικό διπλωμάτη, καθώς και τη δυνατότητα υπογραφής συμφωνίας για τη δημιουργία σιδηροδρομικής διασύνδεσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα αν υπάρξει συμφωνία σε όλες τις λεπτομέρειες.

Ο Σέρβος Πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι άλλο θα μπορούσε να βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου με τον Αμερικανό διπλωμάτη.

Πάντως στο Μόναχο θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci και ίσως κάνει την εμφάνιση του και ο νέος Πρωθυπουργός Albin Kurti, επιδιώκοντας να τερματίσει τον ρόλο του στο διάλογο Πρίστινα Βελιγραδίου και να τον αντικαταστήσει από κύριο διαπραγματευτή, ακολουθώντας μια πιο σκληρή γραμμή.

Η συνάντηση Vucic-Grenell δεν θα είναι η μοναδική επαφή του Σέρβου Προέδρου στο Μόναχο καθώς έχει συμφωνηθεί σειρά επαφών, καθώς στη Γερμανική πόλη έχουν συγκεντρωθεί ισχυροί παράγοντες της ευρωπαϊκής και βορειοατλαντικής ελίτ.

Η παρουσία αξιωματούχων από τα σημαντικότερα κέντρα διεθνούς εξουσίας και λήψης αποφάσεων καθιστά το φετινό φόρουμ του Μονάχου για τη Σερβία ένα είδος «σημείου ελέγχου», κυρίως στη διαδικασία επίλυσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινα, καθώς και της Ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Ο Σέρβος Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις επίσημες και «ανεπίσημες» θέσεις όσων έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στα ζητήματα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων που συνεχίζει να διαμορφώνεται, με προσθαφαιρέσεις, ο Vucic θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Βοηθό Υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Philip Reeker καθώς και ορισμένους εξέχοντες γερουσιαστές των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας θα συνομιλήσει με τον Johann Wadephul, επικεφαλής της Task Force των Δυτικών Βαλκανίων στη γερμανική Bundestag, καθώς και τον σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Jan Hecker.

Οι συναντήσεις με τους Γερμανούς αξιωματούχους γίνονται σε μια περίοδο όπου το Βερολίνο έχει δώσει σαφές μήνυμα για να συμμετάσχει στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και οι συναντήσεις αυτές είναι μια καλή προετοιμασία για τη συνάντηση του Vucic με την Merkel.

Ο Vucic αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, καθώς και με εκπροσώπους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και με τον Johannes Hann, υπεύθυνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ατλαντικού Συμβουλίου Damon Wilson και ο Richard Moore, πολιτικός διευθυντής στο Foreign Office, βρίσκονται επίσης στη λίστα των συνομιλητών του Vucic, στις διμερείς συναντήσεις στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας θα συμμετάσχει επίσης στη Στρογγυλή Τράπεζα Βαλκανικής Ασφάλειας «Συντονισμός, Συνεργασία, Ενσωμάτωση, Ενθάρρυνση της Προόδου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς και με μια ομάδα με επενδυτές.

Πηγές σημειώνουν ότι οι συνομιλίες στο Μόναχο θα μπορούσαν να δείξουν την κατεύθυνση της διαδικασίας επίλυσης για τη Σερβία ενός από τα πιο σημαντικά ζητήματα, το Κοσσυφοπέδιο κατά την προσεχή περίοδο./ibna