Ελλάδα: Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου προωθεί την οικονομία περαιτέρω

Ελλάδα: Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου προωθεί την οικονομία περαιτέρω

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα μειώθηκε κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην ιστορία την Τετάρτη, καθώς οι αναλυτές χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ειδήσεις θεωρούνται πρόδρομες για περαιτέρω θετικές εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο, καθώς η Αθήνα ελπίζει τώρα για μια σειρά αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας στο μέλλον. Επιπλέον, η απόδοση των ομολόγων αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, σε περίπου 0,75%.

Μέχρι στιγμής φέτος, η ελληνική απόδοση 10 ετών μειώθηκε σχεδόν κατά 40 μονάδες βάσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με tweet δήλωσε: “… Έχει επιτευχθεί ένα σημείο αναφοράς που θεωρήθηκε αδύνατο. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης που έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους παγκόσμιους επενδυτές.

Ο κίνδυνος χώρας μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2% περίπου το 2019 και ακόμη υψηλότερη αυτή τη χρονιά.

Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα της χώρας κινείται σε σημαντική μείωση της ποσότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) που επιβαρύνουν τα βιβλία των δανειστών.

Την Τετάρτη, η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε νέο ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με απόδοση 5,5%. Οι προσφορές εισήλθαν σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 επενδυτών, μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Reuters.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Alpha Bank αύξησε επίσης τα 500 εκατομμύρια ευρώ μέσω ενός Tier 2 ομολόγου στο 4,25%.

Την Πέμπτη, αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, σε περίπου 2,5% το 2020 και το 2021.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ελπίζει να αξιοποιήσει τα θετικά νέα που έρχονται στο οικονομικό μέτωπο για την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων της πρωτεύοντος του πλεονάσματος 3,5% που η Ελλάδα υπέγραψε ως μέρος των υποχρεώσεών της μετά τη διάσωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – των οποίων οι εκθέσεις για την Ελλάδα αναμένεται να είναι θετικές – θεωρείται ως βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια της Αθήνας να απελευθερώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω προώθηση των πρωτοβουλιών ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε την Τετάρτη ότι οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης./ibna