Β-Ε: Νέα κρίση μετά το νόμο για τις αγροτικές εκτάσεις στη Δημοκρατία Σέρπσκα

Β-Ε: Νέα κρίση μετά το νόμο για τις αγροτικές εκτάσεις στη Δημοκρατία Σέρπσκα

Εκπρόσωποι της Δημοκρατίας Σέρπσκα σε επίπεδο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για οποιοδήποτε ζήτημα εμπίπτει στη δικαιοδοσία των αρχών της Β-Ε. έως ότου θεσπιστεί νέος νόμος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε, χωρίς αλλοδαπούς δικαστές. Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη συνάντηση όλων των Σέρβων εκπροσώπων στα κρατικά όργανα υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Željka Κvijanović.

Η εν λόγω θέση υιοθετήθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο για τη γεωργική γη των οντοτήτων της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Σύμφωνα με την απόφαση, το σύνολο των γεωργικών εκτάσεων ανήκει στο κράτος και όχι στις οντότητες. Αυτό σημαίνει ότι δύο οντότητες στη Β-Ε, η Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) και η Ομοσπονδία της Β-Ε, έχουν μόνο σύνορα, χωρίς ωστόσο να είναι ιδιοκτήτες γης εντός αυτών των εδαφικών γραμμών. Η απόφαση εξαγρίωσε το σέρβικο μέλος της προεδρίας της Β-Ε και ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Milorad Dodik, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «ένα είδος πραξικοπήματος». Για πολλούς πολιτικούς της Δημοκρατίας Σέρπσκα, η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην ειρηνευτική συμφωνία του Dayton.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι απαιτείται επείγουσα σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Željka Cvijanović.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι εδώ και χρόνια οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε καταπατούν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας Σέρπσκα και συχνά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Εκτός από τους εκπροσώπους του κυβερνώντος συνασπισμού στη Δημοκρατία Σέρπσκα, ο υπουργός Γεωργίας Boris Pašalić και ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας Σέρπσκα Djerard Selman παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις στη Δημοκρατία Σέρπσκα, αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας της Β-Ε χαιρέτισαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι αυτή ήταν η μόνη κανονική και δίκαιη απόφαση που θα μπορούσε να είχε λάβει το Δικαστήριο. Το Κροατικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε και σημερινός Πρόεδρος, Željko Komšić, δήλωσε ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση ανυπακοής ή  εναντίωσης σε δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με το νόμο οπουδήποτε στον κόσμο θεωρείται πράξη εξέγερσης, και πως ο υποκινητής τοποθετεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου.

“Όσο οι θεσμοί δέχονται επίθεση, τόσο πιο αποφασισμένοι θα είμαστε να τους υπερασπιστούμε. Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Συντάγματος της Β-Ε είναι απαράδεκτη και οι φωνές και βρισιές δεν μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Β-Ε, και συνεπώς τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης”, υπογράμμισε ο Komšić.

Οι Βόσνιοι εκπρόσωποι κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου να αντιδράσουν, τονίζοντας ότι η απόφαση των εκπροσώπων των Σέρβων στα κοινά θεσμικά όργανα αποτελεί “παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton” – η οποία είναι η συνηθισμένη αντίδρασή τους σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Αναμένεται έκτακτη σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σέρπσκα την επόμενη Δευτέρα, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών θα απορρίψει την απόφαση του Δικαστηρίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται… /ibna