Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για το προσφυγικό: Κυνικοί και ανίκανοι

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για το προσφυγικό: Κυνικοί και ανίκανοι

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο μέτωπο του προσφυγικού- μεταναστευτικού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ήπειρο. Στο φως της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την επίταξη εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης  που βρίσκουν απέναντι τις αυτοδιοικητικές αρχές και τις κοινωνίες των νησιών.

“Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, τα νησιά μας είναι αφημένα στην τύχη τους, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός παρά μόνο μια ακραία ρητορική χωρίς σχέδιο”, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως “δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε παρά μονάχα τη γέννηση νέων μεγάλων προβλημάτων”.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – που προβλέπεται κατά το σύνταγμα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κι όταν δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθέτησης στη Βουλή- διότι “δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές του αν φέρναν το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά”.

Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική συμπεριφορά κατηγορώντας την πως δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, ούτε με τις επιτάξεις για τα “κέντρα φυλακές”, ούτε με το πλωτό φράγμα των 2.7 χιλιομέτρων “ενώ οι ακτές μας στο Αιγαίο είναι δεκάδες χιλιάδες  χιλιόμετρα”. “Λες και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται είναι τσούχτρες ή πετρελαιοκηλίδες”, πρόσθεσε σκωπτικά.

Την ίδια ώρα στα νησιά η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια. Με απόφαση της η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε την διακοπή κάθε συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου  εν μέσω κινητοποιήσεων και αντιδράσεων, την ώρα που ο αριθμός των εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω να ξεπερνούν τις 45.000.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για μέτρο έκτακτης ανάγκης αφού είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διαλόγου. “Κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις”, υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης. “Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω”, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι “έχουμε μια καλή συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη και με τους Δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς”./ibna