Αλβανία: Τα Τίρανα επισκέφθηκε ο Cavusoglu, συναντήθηκε με τον Cakaj

Αλβανία: Τα Τίρανα επισκέφθηκε ο Cavusoglu, συναντήθηκε με τον Cakaj

Τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες τη Ρωσία για να συζητήσει την κατάσταση στο Idlib, στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.

«Σήμερα, ο Πρόεδρος (Erdogan) πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin. Αυτή τη φορά, η αντιπροσωπεία μας θα επισκεφθεί τη Μόσχα καθώς ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε δύο φορές την Άγκυρα και πραγματοποίησε συναντήσεις», δήλωσε ο Cavusoglu.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να διασφαλίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι μόνιμη. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία, η αποφασιστικότητα μας είναι προφανής. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται», είπε.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αναπληρωτή Υπουργό για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας Gent Cakaj στα Τίρανα, καθώς ο Cavusoglu πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλβανία.

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Αλβανίας και Τουρκίας, επικεντρώθηκε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως: η προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας της περιφερειακής συνεργασίας και την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης σε πολυμερείς οργανισμούς.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη συνάντηση, ο Cakaj εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο ομόλογό του για την ακλόνητη υποστήριξη και πλήρη αλληλεγγύη που παρέσχε η τουρκική κυβέρνηση στην Αλβανία από τις πρώτες ώρες μετά τον καταστροφικό σειρμό που έπληξε την Αλβανία.

«Οι βιώσιμες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν τις ρίζες τους όχι μόνο σε ιστορικούς δεσμούς, αλλά είναι επίσης εδραιωμένοι στον τομέα της εντατικής διμερούς αλληλεπίδρασης, της εποικοδομητικής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και της βιώσιμης εταιρικής σχέσης στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Cakaj στην ομιλία του.

Επίσης, ο Cakaj εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της και της συμμετοχής της σε πολυμερείς οργανώσεις.

Μετά τη συνάντηση, τα μέρη υπέγραψαν τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες.

Πρώτον, συμφωνία σχετικά με την «αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή αδειών οδήγησης», η οποία θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα εξαλείψει τους διοικητικούς και γραφειοκρατικούς φραγμούς στη χρήση των αδειών οδήγησης μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας.

Δεύτερον, το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών για την Ανταλλαγή Διπλωματών, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της επαγγελματικής ικανότητας και θα αυξήσει τις ευκαιρίες ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των δύο χωρών.

Τρίτον, την «κοινή δήλωση» μεταξύ των δύο υπουργείων που θα χρησιμεύσει για την τόνωση των προσπαθειών και το συντονισμό των στάσεων στους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης, της ακραίας βίας και της τρομοκρατίας./ibna