Αλβανία: Στο τελικό στάδιο η διαδικασία για την ηγεσία του Εθνικού Γραφείου Ερευνών  

Αλβανία: Στο τελικό στάδιο η διαδικασία για την ηγεσία του Εθνικού Γραφείου Ερευνών  

Το νέο ανεξάρτητο, μη πολιτικοποιημένο όργανο SPAK, που θα ποινικοποιεί και θα διώκει τους «ανέγγιχτους» της Αλβανίας, δηλαδή κορυφαίους αξιωματούχους στο παρόν και το παρελθόν που ελέγχονται για διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την επιλογή του Διευθυντή του Εθνικού Γραφείου Ερευνών (BKH), ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Στην προσπάθεια αυτή αρωγός της Αλβανικής Κυβέρνησης είναι η ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τις προσπάθειες της Αλβανίας για την ενίσχυση του κράτους Δικαίου μέσω διαφανών διαδικασιών.

Όπως επισημαίνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, υπό την εποπτεία της αμερικανικής κυβέρνησης, η επιτροπή επιλογής του SPAK βρίσκεται ήδη στα τελικά στάδια της επιλογής του καλύτερου υποψηφίου για τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Γραφείου Διερεύνησης (BKH).

Σύμφωνα με το νόμο SPAK που είναι εμπνευσμένο από τις βέλτιστες πρακτικές του FBI, οι πιθανοί υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους σε ένα ευρύ φάσμα στοιχείων.

Στις 6 Φεβρουαρίου, οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν σε τεστ φυσικής κατάστασης όπου περιελαμβάνονταν 300 μέτρα σπριντ, 2,4 χιλιόμετρα τρέξιμο και άλλες ασκήσεις.

Μετά από αυτή την εξέταση, στις 10 Φεβρουαρίου, οι υποψήφιοι έλαβαν μέρος σε γραπτό τεστ για να δοκιμάσουν την επαγγελματική τους ικανότητα στη γραφή και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους για την επίλυση διανοητικών προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων προστίθενται σε περίληψη και θα καθορίσουν τους έξι καλύτερους υποψήφιους που θα περάσουν το τελικό στάδιο: τεστ πολυγραφίας και τελική συνέντευξη.

Αυτή η διαφανής και αντικειμενική διαδικασία αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη θέσπιση ενός ηθικού, διαφανούς και επαγγελματικού συστήματος δικαιοσύνης που αξίζουν οι πολίτες, σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Αλβανίας./ibna