Σερβία: Η μείωση του κατώτατου ορίου αλλάζει τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή

Σερβία: Η μείωση του κατώτατου ορίου αλλάζει τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή

Το κατώτατο όριο για τις επερχόμενες εαρινές εκλογές στη Σερβία έχει μειωθεί στο 3% από το 5% που ήταν πριν. Έτσι το Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CeSID) ανέλυσε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014, όπου ο Vucic είχε κερδίσει 158 έδρες και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νυν Πρόεδρος θα έπαιρνε λιγότερες έδρες καθώς, θα έμπαιναν περισσότερα κόμματα στη Βουλή με αποτέλεσμα να χάνει έδρες το πρώτο κόμμα.

Στην περίπτωση αυτή, αντί των 158 εδρών, ο Vucic θα είχε κερδίσει μόνο 135 έδρες, χάνοντας 23 έδρες όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που πέρασαν το κατώφλι του 5% στις εκλογές του 2014.

Με τη μείωση του κατώτατου ορίου από το 5% σε 3%, έδρες στο κοινοβούλιο θα κέρδιζαν ο Mlađan Dinkić (8 έδρες) ο Čedomir Jovanović (9) το κόμμα Dveri (10) και το DSS (11), όταν δεν είχαν καμιά έδρα το 2014.

Το CeSID ανέλυσε επίσης τις εκλογές του 2016, σημειώνοντας ότι οι συνδυασμοί που δεν υπερέβησαν το 5% δεν είχαν υπερβεί το 3%, άρα δεν θα υπήρχε καμιά αλλαγή στην κατανομή των εδρών.

Με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα, το Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία προσπάθησε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα που αναμένονται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2020 και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει το μποϊκοτάρισμα των εκλογών.

Ωστόσο, ο Bojan Klacar, Διευθύνων Σύμβουλος της CeSID μιλώντας στη Blic, λέει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα αποτελέσματα, ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουμε ποιος θα περάσει το κατώτατο όριο ή ποιος θα ψηφίσει.

«Είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Καθώς είναι πιθανό κάποια νέα κόμματα να αναδυθούν και να κατέβουν σε κοινές λίστες», σημείωσε ο Klacar, που ως παράδειγμα ανέφερε μια πιθανή δεξιά συμμαχία του «Συμφώνου» και της «Σερβικής Δεξιάς».

Επισημαίνει επίσης ότι, σε σύγκριση με το 2014, καθώς και το 2016, που αναλύεται από την CeSID, δύο πράγματα είναι διαφορετικά φέτος: το κατώτατο όριο για την είσοδο στη Βουλή που μειώθηκε στο 3% και οι ποσοστώσεις για τις εθνικές μειονότητες που αυξήθηκαν κατά 35%. «Αυτό σημαίνει ότι οι μειονότητες με κάποιο τρόπο θα προστατεύονται από τις αρνητικές συνέπειες αρνητικές του κατώτατου ορίου», πρόσθεσε.

Ο Klacar επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να προβλεφθούν τα αποτελέσματα των προσεχών κοινοβουλευτικών εκλογών, επειδή δεν είναι ακόμη γνωστή ποια θα είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων, καθώς συνδέεται άμεσα με την ιδέα της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει τις εκλογές. Εντούτοις, οι υποστηρικτές του μποϊκοτάζ φαίνονται να απομακρύνονται λίγο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

«Σε εθνικό επίπεδο, νομίζω ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία, ενώ σε τοπικό επίπεδο, μερικοί ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμη και στις εκλογές – καταλήγει ο Klacar.

Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Factor Plus μπορεί να υπάρξει μια εικόνα για το πως θα μοιάζει το νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Aleksandar Sapic (SPAS) βρίσκεται πάνω από το νέο όριο 3% με 4,3%. Το PUPS του Krkobabic με 3,6% και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με 3,3% φαίνεται να περνούν το κατώτατο όριο. Το κίνημα “Broom”, που η εκλογική του βάση προέρχεται από το DSS θα αγωνιστεί για να ξεπεράσει το 3%, καθώς λαμβάνει 2,4%.

Φυσικά, πρόκειται για προβλέψεις που δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι το ανακοινωθέν μποϊκοτάζ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την προσέλευση και συνεπώς το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων. Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη στην έρευνα για το κίνημα “1 από 5 εκατομμύρια” στην έρευνα, αλλά είναι απίθανο να «κλέψουν» τους ψηφοφόρους από τον Sabic, τον Krkobabic και ειδικά τον Seselj και το DSS./ibna