Ελλάδα: Απολογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τα λάθη της διακυβέρνησης

Ελλάδα: Απολογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τα λάθη της διακυβέρνησης

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοίμασε έκθεση 80 σελίδων για το τι πήγε στραβά κατά τη διάρκεια της θητείας του Τσίπρα από το 2015 έως το 2019, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στα λάθη που πρέπει να διορθωθούν προκειμένου το αριστερό κόμμα να ξεκινήσει μια νέα εποχή.

Το έγγραφο εγκρίθηκε την Τρίτη από την πολιτική γραμματεία του κόμματος και θα τεθεί σε συζήτηση σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το σαββατοκύριακο. Διάσπαρτα τμήματα της έκθεσης επισημαίνουν αρκετές παραλείψεις των ανώτερων στελεχών του κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει υψηλό επίπεδο κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ευρωζώνης και τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, οι οποίοι έφεραν τη χώρα στο χείλος του Grexit.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παραδέχεται στρατηγικά λάθη στην εκτίμησή του για την ισχύ της εξουσίας στην Ευρωζώνη, ενώ το κόμμα φαίνεται να έχει κάνει λανθασμένες  εκτιμήσεις στα σχέδιά του να επηρεάσει ισχυρά συστήματα, όπως τη δημόσια διοίκηση, τα μέσα ενημέρωσης και τις συστημικές τράπεζες.

Σκεπτικισμό προκαλεί, κατά τα φαινόμενα, στο συνασπισμό του κόμματος με το δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ). Ενώ η συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου χαρακτηρίζεται “ειλικρινής”, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο συνασπισμός επηρέασε την εικόνα και τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε προοδευτικούς ψηφοφόρους στο κέντρο και τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Με θετικό πρόσημο χαρακτηρίζεται η συμφωνία των Πρεσπών, στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία, λύνοντας έτσι μια μακρόνια διαμάχη.

Επιπλέον, ορισμένες πτυχές της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης επαινέθηκαν, καθώς κατάφεραν να βοηθήσουν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες παρά τους περιορισμούς του προγράμματος διάσωσης που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στραφεί περαιτέρω προς την κεντροαριστερά, έχοντας ήδη προσελκύσει πολλούς πρώην στελέχη του σοσιαλιστικού σοσιαλιστές ΠΑΣΟΚ, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το παραγόμενο έγγραφο ήταν κυρίως ζήτημα της συμμαχίας της Κίνησης των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα να μεταμορφώσει το κόμμα σε μια ευρεία “προοδευτική συμμαχία”.

Θεωρείται επίσης ότι ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να επιτρέψει το κόμμα να εισέλθει σε μια παρατεταμένη φάση εσωστρέφειας, κατά την οποία τα μέλη παραμένουν στα λάθη του παρελθόντος, ενώ η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να απολαμβάνει διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις./ibna