Βοσνία Ερζεγοβίνη: Πέθανε… δεν πέθανε, πέθανε…δεν πέθανε

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Πέθανε… δεν πέθανε, πέθανε…δεν πέθανε

Άνω κάτω έγινε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη το απόγευμα της Τρίτης με την είδηση ​​ότι ο πρώην διοικητής του Στρατού της Δημοκρατίας Σέρπσκα, στρατηγός Ratko Mladić, βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη φυλακή του Scheveningen.

Κάποιες ιστοσελίδες δημοσίευσαν την είδηση ως γεγονός, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβεβαίωση. Παρέμπεμπαν στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Β-Ε, Bisera Turković. Ένα ακόμη γεγονός που μεταδόθηκε ήταν ότι ο λογαριασμός ήταν έγκυρος και ότι υπήρχε δημοσίευση που ανακοίνωνε το θάνατο του Ratko Mladić.

Λίγο μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, οι ιστοσελίδες κατέβασαν το δημοσίευμα για την υπόθεση χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Οι φημολογίες αποδείχθηκαν ψευδείς. Ο δημιουργός αυτής της φάρσας ήταν ο Ιταλός δημοσιογράφος Tommaso Debenedetti ο οποίος δημιούργησε ένα ψεύτικο λογαριασμό στο Twitter με το όνομα του Turković και δημοσίευσε την ψευδή είδηση. Είναι διάσημος για παρόμοιες φάρσες στο παρελθόν.

Ο απόηχος της φάρσας ήταν τόσο μεγάλος, ώστε ακόμη και ο γιος του Mladić, Darko, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση διασαφηνίζοντας ότι ο πατέρας του είναι ζωντανός και ότι είχε μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο μόλις μισή ώρα πριν δημοσιευθούν οι φήμες.

Επιπροσθέτως, υπήρξε επίσημη άρνηση από τη Χάγη, από την οποία ο Ratko Mladić περιμένει την τελική ετυμηγορία για τις κατηγορίες εναντίον του σχετικά με εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Β-Ε 1992-1995. Είναι βαριά άρρωστος και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται καθημερινά, αλλά είναι ακόμα ζωντανός. Ο Darko Mladić δήλωσε ότι ο πατέρας του, αφού ενημερώθηκε για τη φάρσα, γέλασε και είπε: “Ορκίζομαι στη μητέρα μου είμαι ζωντανός!”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Β-Ε ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Turković δε σχετίζεται με κανέναν τρόπο με αυτή τη φάρσα, καθώς δε διατηρεί καν λογαριασμό στο Twitter.

Η λυπηρή αλήθεια όμως είναι ότι αυτό το περιστατικό έφερε στο φως το γεγονός ότι η δημοσιογραφία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη πάσχει βαθιά από την ασθένεια που ονομάζεται «αισθησιασμός» και ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ειδικά στο διαδίκτυο, σπεύδουν να δημοσιεύσουν τα “πιο ελκυστικά” νέα ακόμα και ανεπιβεβαίωτα. Δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση όπου τα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν πανδαιμόνιο μόνο και μόνο για να προσελκύσουν μερικά “κλικ” στις σελίδες τους. /ibna