Το “καυτό” 2020 για την ελληνική οικονομία

Το “καυτό” 2020 για την ελληνική οικονομία

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η επιστροφή των ANFA’s και των SMP’s (1,2 δις. ευρώ κατ’ έτος) για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει ζητήσει η αξιοποίηση των κερδών (ANFA’s και SMP’s) να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι θεσμοί έχουν διαφορετική γνώμη, με σκοπό τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα να διευρύνουν τον δημοσιονομικό χώρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Eurogroup θα μπορούσε και να αποδεχτεί την απόδοση δημοσιονομικού χώρου στην Ελλάδα για θέσπιση φορο-ελαφρύνσεων και παράλληλα να μην αναγκαστούν ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία να προσφύγουν στα Κοινοβούλιά τους. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα παρέμενε στο 3,5% του ΑΕΠ, και για το 2021 και για το 2022, αλλά από φέτος ο δημοσιονομικός χώρος θα ήταν αυξημένος.

Διαχωρισμός

Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει χωρίσει σε δύο μέρη τη διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς. Σε πρώτη φάση, στο τραπέζι έχουν μπει: η αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs-SMPs προς χάριν δημοσίων επενδύσεων, η «γέφυρα» πλεονασμάτων (μεταφορά πρόσθετου χώρου για την επόμενη χρονιά) και η εξαίρεση δαπανών διαχείρισης του προσφυγικού, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μέτρηση του πρωτογενούς αποτελέσματος, βάσει του προγράμματος. Ως εκ τούτου, το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2021 και του 2022 δεν αναμένεται να γίνει πριν το φθινόπωρο του 2020. Σε περίπτωση όμως που η επιστροφή των ANFA’s και των SMP’s χρησιμοποιηθεί για τη μείωση πλεονασμάτων (έστω και από φέτος), ενδεχομένως να δώσει επιχειρήματα στους θεσμούς για μικρότερη απόλυτη μείωση των στόχων, άρα και μικρότερο χώρο για φοροελαφρύνσεις. Αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν αυξημένες πιθανότητες οριστικών αποφάσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMP’s και εκταμίευση εντός Ιουλίου των πρώτων 650 εκατ. ευρώ.

Προς το τέλος του έτους

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οι θεσμοί αναμένεται να απαντήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση, η τελική πρόταση της Κομισιόν στο Eurogroup για τα κέρδη των ομολόγων αναμένεται να ενστερνίζεται τις απόψεις που επικρατούν ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είναι ότι τα κέρδη θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι βοηθούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, η συζήτηση για το αίτημα της Ελλάδας για χαμηλότερα πλεονάσματα θα ξεκινήσει προς το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ήτοι τον Οκτώβριο, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είναι βέβαιο ότι η όποια καθυστέρηση δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τις ενδεχόμενες γερμανικές αντιστάσεις./ibna