Αναβρασμός στα νησιά, διαφωνούν με τις επιτάξεις και τις κλειστές δομές

Αναβρασμός στα νησιά, διαφωνούν με τις επιτάξεις και τις κλειστές δομές

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη εκτάσεων και την δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου. Στο σύνολο τους οι αυτοδιοικητικοί και επαγγελματικοί φορείς των νησιών διαφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία καθώς, εκτός των άλλων, υπάρχει η έντονη ανησυχία πως η αποσυμφόρηση δεν θα γίνει ποτέ πράξη μετατρέποντας έτσι τα νησιά σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα. Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.

Αποφασίστηκε επίσης, να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.  Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής. Την αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

«Δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου. Νωρίτερα ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ανέβαλλε τη συνάντηση  με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη. «Αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Ο διάλογος  δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αιτιολογώντας την επιλογή της επίταξης. Χαρακτήρισε ακόμα σημαντικό βήμα  το σχέδιο της κυβέρνησης «να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές», κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογράμμισε δε πως θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες στην ενδοχώρα, κάτι που ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς βρίσκει στο «τείχος» των δημάρχων και περιφερειαρχών, κατά 90% προερχόμενοι από τη Ν.Δ.

«Να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου» για τις επιτάξεις κάλεσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος μάλιστα του κόμματος κατηγορεί τη Ν.Δ. για «αδράνεια, διαρκείς παλινωδίες και μεταθέσεις ευθυνών και αρμοδιοτήτων και ακροδεξιές ιδεοληψίες», οι οποίες «οδήγησαν την κατάσταση μέσα σε επτά μόλις μήνες σε πρωτοφανές μπάχαλο».  «Ο εθνολαϊκισμός δεν εξαργυρώνεται κομματικά. Πληρώνεται πολιτικά», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης./ibna