Βόρεια Μακεδονία: Επικυρώθηκε το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ με 114 ψήφους

Βόρεια Μακεδονία: Επικυρώθηκε το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ με 114 ψήφους

Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, επικύρωσε σήμερα ομόφωνα το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, λίγες μέρες πριν από τη διάλυση του Σώματος για τις πρόωρες εκλογές της 12ης Απριλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση 114 βουλευτές ψήφισαν την επικύρωση, τερματίζοντας επιτυχώς τις προσπάθειες της χώρας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Αυτό που απομένει τώρα είναι η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από την Ισπανία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, τόνισε ότι αυτό το βήμα είναι το τέλος μιας δεκαετούς δέσμευσης όλων των πολιτικών ελίτ για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Όπως επεσήμανε ο Pendarovski η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν οι συμβιβαστικές συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι το κράτος πλέον έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παντού. Ο Ανώτατος Άρχων ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα κάνει τα πάντα να καλύψει την απαίτηση του 2% του ΑΕΠ για τη Συμμαχία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τεχνικός Πρωθυπουργός Oliver Spasovski ο οποίος ανέφερε ότι χωρίς τις γενναίες συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τις οποίες ιδιαίτερα επικροτούσε ο Zoran Zaev, δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σ αυτό το σημείο.

Εν συνεχεία το λόγο πήραν οι συντονιστές των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενώ τελευταίος απευθύνθηκε στο ακροατήριο ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία και την επικύρωση στο Σώμα απευθύνθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Attila Mesterhazy.

Στην πανηγυρική συνεδρία μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν οι ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστικών οργάνων, τα μέλη του διπλωματικού σώματος, οι ανώτεροι υπάλληλοι των κοινοβουλίων αρκετών χωρών της περιοχής και ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Μόνιμη Εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Bailey Hutchison, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ την Άνοιξη. /ibna