Ρουμανία: Τακτισμοί των κομμάτων με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές

Ρουμανία: Τακτισμοί των κομμάτων με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές

Ο Ludovic Orban κατέθεσε τη Δευτέρα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που δεν έχει καμιά αλλαγή από την προηγούμενη σύνθεση της κυβέρνησης του, καθώς και το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τα προεδρεία της Βουλής και της Γερουσίας αποφάσισαν σήμερα το μεσημέρι το χρονοδιάγραμμα για τη νέα Κυβέρνηση Orban και οι ακροάσεις των υποψηφίων νέων Υπουργών στις αρμόδιες επιτροπές θα πραγματοποιηθούν στις 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου. Η μυστική ψήφος παροχής ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια μετά από δυο βδομάδες στις 24 Φεβρουαρίου στις 16:00 (τοπική ώρα).

Το Κοινοβούλιο και η Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν προθεσμία έως τις 14 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με την ανάθεση στον  Ludovic Orban, για δεύτερη φορά, της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό από το Συνταγματικό Δικαστήριο με την ημερομηνία που θα συνεδριάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο θα καθοριστεί μεταγενέστερα.

Το PSD προσέφυγε χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο επικαλούμενο συνταγματικής φύσης σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατικών Αρχών λόγω της διακριτικής και καταχρηστικής άσκησης των προεδρικών αρμοδιοτήτων από τον Klaus Iohannis.

Το PSD αναφέρει συγκεκριμένα στην προσφυγή του ότι, «ορίζοντας τον κ.  Ludovic Orban εντολοδόχο Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας παραβιάζει τη βούληση του Κοινοβουλίου, το οποίο μόλις απέσυρε την εμπιστοσύνη του (σε αυτόν) με την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας. Απορρίπτοντας την πρόταση υποψήφιου Πρωθυπουργού από την πλευρά μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, θα πυροδοτήσει, όπως έχει δηλώσει, νομική σύγκρουση συνταγματικής φύσης, παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης, με δεδηλωμένο στόχο να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να φθάσει στις «πρόωρες εκλογές», αναφέρεται στην προσφυγή.

Ο Πρόεδρος  Klaus Iohannis κατηγορείται ότι παραβιάζει το άρ. 89 παρ. 1 του Συντάγματος δηλώνοντας ανοιχτά ότι αποσκοπεί στις «πρόωρες εκλογές» και χρησιμοποιώντας ως μέσο, τη μη επίλυση της κυβερνητικής κρίσης για διάστημα άνω των 60 ημερών.

O Πρωθυπουργός  Ludovic Orban συναντάται σήμερα, στο Πρωθυπουργικό μέγαρο με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Χθες, ο Orban δήλωσε ότι οι Φιλελεύθεροι θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, προκειμένου να φθάσουν στις πρόωρες εκλογές.

Σε πρώτη φάση επιδιώκει να πείσει το PMP. Ο πρόεδρος του, Eugen Tomac, δήλωσε την Κυριακή ότι το κόμμα του (σ.σ. που κινδυνεύει να μείνει εκτός Κοινοβουλίου) δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές τις οποίες ωστόσο θεωρεί «πολιτικό καπρίτσιο» και θεωρεί ότι η φετινή χρονιά είναι «χαμένη» όσον αφορά στην εφαρμογή των προγραμμάτων που χρειάζονται οι Ρουμάνοι.

Ο πρόεδρος του USR, Dan Barna, έχει ανακοινώσει από την περασμένη Πέμπτη, ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Iohannis την απόφαση του κόμματός του για στήριξη του σεναρίου της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. «Θα καταψηφίσουμε (…) για να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τη στήριξη του Κοινοβουλίου και να κάνουμε το επόμενο βήμα για τις πρόωρες εκλογές», τόνισε.

Ο ηγέτης του UDMR, Kelemen Hunor, από την πλευρά του, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών την ίδια μέρα με τις δημοτικές εκλογές δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Διευκρίνισε δε, ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές μπορούν να διεξαχθούν το νωρίτερο, στις 5 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, θεωρεί επίσης ότι η λύση των πρόωρων εκλογών « δεν του φαίνεται ταιριαστή », διότι, όπως είπε, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ ο χρόνος που θα κερδηθεί σε σχέση με τη διεξαγωγή εκλογών την προγραμματισμένη ημερομηνία (το φθινόπωρο) θα είναι ασήμαντος.

Ο ηγέτης του  Pro România, Victor Ponta έχει δηλώσει ότι η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Orban δεν είναι «σοβαρό πράγμα» και ότι είναι πεπεισμένος πως η πρόταση του  Klaus Iohannis δεν θα λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Η ομάδα των βουλευτών των εθνικών μειονοτήτων δεν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές και θα στηρίξει τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, τόνισε εκ νέου χθες, ότι ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Ludovic Orban προτάθηκε από ένα κόμμα που δεν τον ψηφίζει και επανέλαβε ξανά ότι δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με το PNL όσον αφορά στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δήλωσε επίσης ότι δεν θα πάει για διαβουλεύσεις με θέμα τις πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση που θα του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον Orban.

Πληροφορίες στον Τύπο αναφέρουν ότι πίσω από κλειστές πόρτες η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του PSD έχει ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα όμως οι κομματικοί ηγέτες αποφάσισαν, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, να μην κάνουν πίσω όσον αφορά στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στη συνεδρίαση της  Εκτελεστικής Επιτροπής οι ηγέτες του  PSD δεν έλαβαν συγκεκριμένη θέση για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Οι λεγόμενοι «βαρώνοι» του κόμματος τάχθηκαν υπέρ, ενώ οι βουλευτές/γερουσιαστές απέφυγαν να τοποθετηθούν. Πηγές στο PSD υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα είναι μοιρασμένο στα δύο : ένα μέρος του, με επικεφαλής τη σημερινή ηγεσία, επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ένα άλλο μέρος προσπαθεί να τις αναβάλει.

Τα τρία κορυφαία στελέχη του κόμματος θέτουν ως όρο να διεξαχθούν την ίδια μέρα οι τοπικές και οι βουλευτικές εκλογές.

Δημοσκοπήσεις που ζήτησε η ηγεσία του  PSD προκειμένου να αναλύσει αν το κόμμα θα βγει κερδισμένο ή όχι στην περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, έδειξαν, ότι το κόμμα δεν ξεπέρασε κατά πολύ το ποσοστό του 20 %.

Παρ’ όλα αυτά, ηγέτες όπως οι κ.κ.  Stănescu και Ciolacu υποστηρίζουν τις πρόωρες με το σκεπτικό ότι η κινητοποίηση των δημάρχων θα αυξήσει τις πιθανότητες ελαχιστοποίησης των ζημιών για το  PSD στις βουλευτικές.

Ο ηγέτης του PSD όρισε τον Claudiu Manda επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, συνεπικουρούμενο από τον πρώην Πρωθυπουργό Mihai Tudose, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο κόμμα. Τα δύο έμπειρα σε θέματα εκλογικών αναμετρήσεων στελέχη πρέπει να παρουσιάσουν ως την Τετάρτη, την ομάδα των συνεργατών τους και τα στελέχη τα οποία θα αναδείξουν για τις διάφορες περιοχές οι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων. (Agerpres)

Όλα τα βήματα που έχει κάνει το PSD δείχνουν πως, μολονότι σε επίπεδο δηλώσεων οι ηγέτες του κόμματος αντιμάχονται το PNL, στην πραγματικότητα οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι των πρόωρων εκλογών./ibna