Τουρκία: Πόλεμος Akinci-Άγκυρας

Τουρκία: Πόλεμος Akinci-Άγκυρας

H Άγκυρα επέκρινε με την χειρότερο τρόπο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci μετά από τις δηλώσεις του πως φοβάται την προσάρτηση της βόρειας Κύπρου από την Άγκυρα .

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο Akinci δήλωσε πως «η επανένωση του νησιού σ’ ένα ομοσπονδιακό κράτος είναι η μοναδική βιώσιμη λύση». Ο ίδιος  ανέφερε πως το σενάριο μιας προσάρτησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την Άγκυρα είναι «φρικτό».

Αυτό που εξόργισε ακόμη περισσότερο την Τουρκία είναι οι δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για το ζήτημα του Hatay. «Δεν θα γίνω ένας δεύτερος Tayfur Sökmen», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και μοναδικό πρόεδρο της εφήμερης Δημοκρατίας του Hatay που λίγους μήνες μετά την ίδρυση της ενώθηκε με την Τουρκία το 1939 μετά την απόσχισή της από την υπό γαλλική εντολή Συρία. Ένα γεγονός που το καθεστώς της Συρίας ακόμη και σήμερα δεν έχει αποδεχθεί πλήρως.

Τα σχόλια του Akinci προκάλεσαν την οργή της τουρκικής κυβέρνησης. «Ουδέποτε εργάσθηκα με έναν πολιτικό αξιωματούχο τόσο ανέντιμο όσο ο  Akinci», δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu. «Εμείς συζητάμε για την επίλυση του Κυπριακού, για εκ περιτροπής προεδρία κι αυτός θέτει ζήτημα προσάρτησης κάτι που δεν είναι στην ατζέντα μας. Εργαλειοποιεί την Τουρκία για εκλογικούς σκοπούς» πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Devlet Bahceli, ζήτησε την παραίτηση του Akinci και ισχυρίστηκε πως «έχει αλυσοδέσει τους Τουρκοκυπρίους στα σχέδια των Ελληνοκυπρίων με στόχο να τους υποτάξει, έχει γυρίσει την πλάτη του στον τουρκικό λαό και την Τουρκία ενώ έπρεπε να τους ευχαριστεί».

Η τουρκική προεδρία είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Akinci λέγοντας πως «ο τουρκικός λαός θα του δώσει ένα μάθημα» στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου για την προεδρία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Τον Οκτώβριο ο Akinci είχε ήδη προσελκύσει την οργή της Άγκυρας επειδή είχε επικρίνει την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία. «Ξεπέρασε τα όρια», είχε δηλώσει τότε ο Recep Tayyip Erdogan.

Στα «μαχαίρια» Ρωσία-Τουρκία για το Idlib. Άλλοι 5 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν

Πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίσθηκαν από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού σε μια επίθεση εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Taftanaz της βορειοδυτικής Συρίας στο Idlib. Την περασμένη εβδομάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους από πυρά του συριακού στρατού. Ο Recep Tayyip Erdogan την περασμένη Τετάρτη είχε δώσει τελεσίγραφο στον Assad να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Idlib. Όμως οι δυνάμεις της Συρίας συνεχίζουν την προέλαση τους.

Ο Erdogan συναντήθηκε εκτάκτως με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar ενώ ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin είχε συνάντηση με τους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται από το Σάββατο στην Άγκυρα και δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα από τις συναντήσεις τους με τους τούρκους ομολόγους τους.

Τα δύο αυτά περιστατικά με 13 τούρκους στρατιώτες  σηματοδοτούν μια από τις πιο σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των τουρκικών και συριακών στρατευμάτων στα εννιά χρόνια του πολέμου που διεξάγεται στη Συρία, πλην της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά μαχητικά.  Η Άγκυρα υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται κατά του Assad και τώρα έχουν πολιορκηθεί στο Idlib./ibna