Βόρεια Μακεδονία: Επικυρώνεται το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από το Κοινοβούλιο

Βόρεια Μακεδονία: Επικυρώνεται το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από το Κοινοβούλιο

Το νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισε η Κυβέρνηση να το φέρει στο Κοινοβούλιο πιο νωρίς, προκειμένου να μην χαθεί η συνέχεια της διαδικασίας επισημοποίησης ως μέλος της Συμμαχίας από τις πρόωρες εκλογές της 12ης Απριλίου.

Έτσι σήμερα στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρουσία των Προέδρων και των εκπροσώπων κοινοβουλίων γειτονικών χωρών, πολιτικών και διπλωματών. Η επικύρωση είναι ένα επιπλέον βήμα για την πλήρη ένταξή της χώρας στη Συμμαχία, ως το 30ο κράτος μέλος.

Παραμένει πάντα η επικύρωση από το Ισπανικό Κοινοβούλιο, που λόγω της κυβερνητικής κρίσης στη χώρα, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Με την επικύρωση από την Ισπανία θα ενεργοποιήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Στη σημερινή σύνοδο επικύρωσης της Βορειοατλαντικής Συνθήκης θα μιλήσουν ο Πρόεδρος  Stevo Pendarovski, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi, ο Τεχνικός Πρωθυπουργός Oliver Spasovski, καθώς και τους συντονιστές των κοινοβουλευτικών ομάδων. Μετά την ψηφοφορία μπροστά στους βουλευτές και τους παρευρισκόμενους, θα απευθυνθεί επίσης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Attila Mesterhazy.

Πριν από την εναρκτήρια συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi θα έχει σύντομες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλίων των γειτονικών χωρών. Οι Miroslav Tuđman βουλευτής και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, Vasilika Hysi, Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Tsveta Karayancheva, Πρόεδρος του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου, Genci Nimanbegu Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, θα παραστούν σήμερα στην εκδήλωση.

Επίσης θα παρευρεθούν πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί, καθώς και οι ηγέτες του SDSM Zoran Zaev και του VMRO-DPMNE Christian Mickoski καθώς και εκπρόσωποι από την κοινωνική και δημόσια ζωή και το διπλωματικό σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Μετά την επικύρωση στις 4 μ.μ., προγραμματίζεται η τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Μετά τη διευθέτηση της διαφοράς Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την άρση των επιφυλάξεων της Ελλάδας για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, οι Πρέσβεις των κρατών μελών του ΝΑΤΙ υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στη Συμμαχία στις Βρυξέλλες.

Σε δέκα μήνες, το πρωτόκολλο προσχώρησης του ΝΑΤΟ επικυρώθηκε από τα 28 από τα 29 μέλη, περιμένοντας στην Ισπανία. Με την συγκρότηση κυβέρνησης από τον Pedro Sánchez η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε και υπέβαλε το πρωτόκολλο προσχώρησης στο κοινοβούλιο στο τέλος του περασμένου μήνα, καλώντας το να το επικυρώσει ως επείγον./ibna