Η έρευνα της υπόθεσης Novartis εισέρχεται σε κρίσιμη φάση

Η έρευνα της υπόθεσης Novartis εισέρχεται σε κρίσιμη φάση

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση στη δικαστική έρευνα από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σχετικά με το φερόμενο σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis, εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση 20 ημερών.

Κατά την προσεχή περίοδο, θα κληθούν σημαντικοί προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μαζί με ανώτερους δικαστικούς αξιωματούχους, ενώ οι βουλευτές που απαρτίζουν την επιτροπή θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τους μάρτυρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων δύναται να αποκαλυφθούν στους βουλευτές.

Αυτή την εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν. Μένει να φανεί αν η πρώην εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη θα κληθεί από την επιτροπή. Νωρίτερα, οι κορυφαίοι δικαστικοί αξιωματούχοι Ιωάννης Αγγελής, Παναγιώτης Αθανασίου, Γεωργία Τσατάνι και Ελένη Ράϊκου έδωσαν όλοι καταθέσεις για την υπό εξέταση υπόθεση.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ονομαστεί από πολλούς μάρτυρες ως ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης που προσπάθησε να επηρεάσει το έργο της δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι η πρώην εισαγγελέας της εκδίκασης προσφυγών Γεωργία Τσατάνη φέρεται να κατήγγειλε τον Παπαγγελόπουλο ότι προσπάθησε να παρέμβει στο έργο της και ότι την απείλησε. Απαντώντας στην κατηγορία, ο Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι η μαρτυρίας ήταν ψευδή. Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται κάθε αδίκημα.

Νωρίτερα, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου δήλωσε ότι του «ασκήθηκε πίεση» για να ασκήσει κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων ατόμων. Ο Αθανασίου αποκάλυψε ότι ο Παπαγγελόπουλος επικοινώνησε μαζί του για να τον ρωτήσει για συγκεκριμένες υποθέσεις που ήταν υπό διερεύνηση. Η πρώην επικεφαλής εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρώην υπουργός επιχείρησε να παρέμβει στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης Novartis.

Σε ανακοίνωση, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για ένα «παρακρατικό ΣΥΡΙΖΑ-Ρασπούτιν» που έδωσε εντολές σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την πορεία της δικαιοσύνης./ibna