Γνώμη: Η Ευρώπη ψάχνει… το μέλλον της. Στάχτη στα μάτια;

Γνώμη: Η Ευρώπη ψάχνει… το μέλλον της. Στάχτη στα μάτια;

Του Γιώργου Γεωργίου*

Η Ευρώπη θα πάει όπου την πάμε εμείς…

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι, οι Κύπριοι αγρότες, οι Γερμανοί φοιτητές, οι Βέλγοι μαθητές που διαμαρτύρονται για το κλίμα…

Από άλλους δεν καρτερούμε πολλά πράγματα. Επειδή έχουν δώσει, ήδη, αφερέγγυα δείγματα γραφής.

Τον περασμένο Ιούλιο γίναμε όλοι μάρτυρες της οδυνηρής διαδικασίας και των υπόγειων διαβουλεύσεων που συμμετείχαν όλοι, πλην της Αριστεράς, για το μοίρασμα των ύπατων θεσμικών αξιωμάτων της ΕΕ. Μια διαδικασία αντιδημοκρατική και αδιαφανής,  ενορχηστρωμένη από τον Μακρόν, η οποία αγνόησε προκλητικά το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα που πήγε να ψηφίσει στις εκλογές του Μάη. Θέτοντας σε ανυποληψία όχι μόνο το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών να είναι κοινωνοί των πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν τη ζωή τους αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς που υποτίθεται διασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα.

Δικαίωμα που  οι ίδιοι οι πολιτικοί ταγοί ακύρωσαν, τον περασμένο Ιούλιο, υπόσχονται τώρα να το  διασφαλίσουν με τη μεγαλόσχημη «Διάσκεψη για τον Μέλλον της Ευρώπης»! Ένα σχέδιο το οποίο δείχνει να είναι γενικόλογο και επιδερμικό αφού αγνοεί παντελώς τον αντίκτυπο των ίδιων των πολιτικών προσεγγίσεων της ΕΕ. Καθώς και των δομών που οριοθετούν και τη διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων. Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα  που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται με περαιτέρω υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών στις Βρυξέλλες. Ή μέσα από τη θεσμοθέτηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και υπερεθνικών λιστών, όπως προτείνει το σχέδιο για το Μέλλον της Ευρώπης, που μόνο στόχο έχουν την υποβάθμιση του εθνικού πεδίου στο οποίο τα εθνικά κόμματα μπορούν να εργαστούν προς όφελος του λαού τους.

Αφήνω τελευταία την παράμετρο που αφορά την ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και πώς αυτή θα ενσωματωθεί στη Διάσκεψη. Δυστυχώς η μέχρι τώρα ενημέρωση για την δομή/διαδικασία και τους βασικούς παίκτες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας.

Παραμένει, επιπλέον, ασαφής ο τρόπος με τον οποίο τα συμπεράσματα, του προσχηματικού διαλόγου στον οποίο θα συμμετάσχουν οι ελάχιστοι πολίτες, θα ενσωματωθούν στην όλη συζήτηση… Και κυρίως αν και πότε θα υλοποιηθούν… Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν γευτεί κατά καιρούς πικρούς καρπούς, από ανάλογες ρητορικές προθέσεις για «μεταρρυθμίσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τέλει, συνεχίζουν να πληρώνουν τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τη διάσωση των τραπεζών και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό που μας έμεινε, τελικά, είναι η ενίσχυση της ρατσιστικής ακροδεξιάς… Χρήσιμη και αυτή για κάποιους…

Ως Αριστερά, είμαστε οι πρώτοι που ζητούμε να  ανοίξει μια πραγματική συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης. Το οποίο συναρτάται και με τον τρόπο που επιλύουμε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων συμπολιτών μας.  Καθώς και τον τρόπο που οραματίζονται το μέλλον τους. Ζητήματα όπως ο τερματισμός των πολιτικών λιτότητας,  ο απεγκλωβισμός των δομών λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής από οικονομικά συμφέροντα. Η κλιματική αλλαγή. Η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ. Ο έλεγχος των αποφάσεων της αγοράς και ο επαναπροσανατολισμός της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Η υιοθέτηση μιας ανθρώπινης πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η επίτευξη της ισότητας των φύλων. Η υπεράσπιση της ειρήνης, της δημοκρατία και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι λύσεις υπάρχουν, είναι υλοποιήσιμες και τις έχουμε θέσει ενώπιον της  νέας ηγεσίας της Κομισιόν.

Η Ευρώπη έχει μέλλον. Μακριά από τις σημερινές πολιτικές της. Με την οικοδόμηση μιας Ένωσης που θα λειτουργεί με βάση την αρχή της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς και της πραγματικής Προόδου.

Η Αριστερά, κι εδώ κι εκεί, παντού, θα είναι αποφασιστικά πρωτοστάτης σε αυτό τον αγώνα./ibna

*Ο Γιώργος Γεωργίου είναι Ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλεγμένος με το ΑΚΕΛ