Dacic: Επιθυμεί η ΕΕ τη διεύρυνση ναι ή όχι;

Dacic: Επιθυμεί η ΕΕ τη διεύρυνση ναι ή όχι;

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio δήλωσε τη Δευτέρα ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι φυσικά ευρωπαϊκή και ο στόχος της Ιταλίας είναι να εγγυηθεί ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα ολοκληρωθεί, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic τόνισε ότι η Σερβία είναι ευγνώμων στην Ιταλία για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην Ιταλία για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, συνεχώς και έξ’ αρχής, η οποία ισχύει όχι μόνο για τη Σερβία αλλά για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια» δήλωσε ο Dacic στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας επιβραδύνθηκε, ο Dacic δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι ‘αυτό, με το πρώτο να είναι τα προβλήματα στη λειτουργία της ίδιας της ΕΕ και η εξισορρόπηση της θέση της σχετικά με το εάν θα προχωρήσει ή όχι στη διεύρυνση.

Ζήτησε από την Ιταλία, ως φίλη χώρα, με επιρροή στη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής να λάβουν μια σαφή απάντηση «εάν η διεύρυνση της ΕΕ είναι ή όχι επιθυμητή».

«Η Ευρώπη επιθυμεί η Σερβία στην ΕΕ ή όχι; Αυτό είναι σημαντικό επειδή έχετε αρκετά ανεπίλυτα διμερή προβλήματα στην περιοχή, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη και η λύση των οποίων θα βοηθήσει σημαντικά τις χώρες της περιοχής να έχουν μια προοπτική – είπε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Ο δεύτερος λόγος, δήλωσε ο Dacic, ήταν η εισαγωγή δασμών από το Κοσσυφοπέδιο για προϊόντα από την κεντρική Σερβία και, συνεπώς, την διακοπή του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στον διάλογο – είπε ο Dacic, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε πρόοδος στον διάλογο, ακόμη και στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δηλώνοντας ότι μερικά κεφάλαια έχουν ανοίξει για τη Σερβία, ο Dacic δήλωσε ότι εάν εξεταστεί από αυτή την οπτική και η διαδικασία διαπραγμάτευσης συνεχιστεί με αυτή την ταχύτητα, θα χρειαστούν δεκαετίες.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα – είπε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας και ευχαρίστησε την Ιταλία για τη στήριξη της Σερβίας στην πορεία της προς την ΕΕ.

«Η ένταξη της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, στη συνέχεια της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα για ένα μέρος της Ευρώπης – της περιοχής της Μεσογείου – δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Καθώς ο Di Maio συναντά σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν θα του μιλήσει επίσης για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δεδομένης της στάσης της Γαλλίας στη διεύρυνση.

Ο Di Maio δήλωσε ότι θα εξηγήσει και πάλι ότι η διεύρυνση για την Ιταλία προς τα Δυτικά Βαλκάνια είναι καθοριστική.

Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ιταλίας, ο Di Maio δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια ώστε να υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για να συνεχιστεί η καλή συνεργασία.

Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, ο Di Maio δήλωσε ότι εξέφρασε την επιθυμία του, εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές μέσω του διαλόγου.

«Η ΕΕ δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα για να κάνει τους ανθρώπους που ζουν εδώ να διστάζουν» είπε.

Ο Ιταλός Υπουργός τόνισε ότι η Ιταλία είναι υπερήφανη που είναι ένας από τους κύριους εταίρους της Σερβίας και ότι οι δύο χώρες μπορούν από κοινού να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύω ότι η Σερβία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής» είπε ο Di Maio.

Ο Dacic δήλωσε ότι η Σερβία και η Ιταλία έχουν μακρά παράδοση καλών πολιτικών σχέσεων καθώς πέρσι συμπληρώθηκαν 140 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων και 10 από την καθιέρωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, αλλά όχι μόνο πολιτικές – είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ανταλλαγή εξωτερικού εμπορίου ανέρχεται σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος εταίρος εξωτερικού εμπορίου μας».

Οι ιταλικές εταιρείες έχουν επενδύσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ στη Σερβία μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Dacic, αναφέροντας ότι 1.850 εταιρείες απασχολούν περίπου 26.000 άτομα.

«Είναι προς το συμφέρον μας να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομική συνεργασία προκειμένου να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ιταλικές εταιρείες, αλλά και να επιδιώξουμε κοινά ενδιαφέροντα σε όλους τους άλλους τομείς – δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio δήλωσε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι φυσική ιδιοκτησία της ΕΕ και ότι οι ιδρυτές της μπορούν να συμβάλουν πολύ στις νέες γενιές και στις νέες προκλήσεις σημειώνοντας ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί.

«Νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει σαφώς να γνωρίζει ποια πορεία θέλει να αναπτύξει. Είναι σημαντικό ένα κράτος μέλος, όπως η Ιταλία, που είναι μία από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, να μπορεί να εξηγήσει σε πολλά άλλα κράτη μέλη πόσο σημαντική είναι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη» είπε ο Di Maio.

«Πιστεύω ότι σε μια εποχή που η ΕΕ αντιμετωπίζει το Brexit, είναι καλό για την Ένωση να επεκτείνει τους ορίζοντές της και να κοιτάξει μπροστά» κατέληξε ο Di Maio./ibna