Ελλάδα: Σε κρίσιμη φάση μπαίνει η υπόθεση Novartis

Ελλάδα: Σε κρίσιμη φάση μπαίνει η υπόθεση Novartis

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την ενδεχόμενη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σε σχέση με το φερόμενο σκάνδαλο για τη δωροδοκία της Novartis, φαίνεται να εισέρχεται σε μια κρίσιμη 20-ήμερη φάση.

Κατά την προσεχή περίοδο, θα ζητηθούν οι σημαντικοί προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μαζί με ανώτερους δικαστικούς αξιωματούχους, ενώ οι βουλευτές που απαρτίζουν την επιτροπή θα καταλήξουν επίσης σε διασταύρωση των μαρτύρων. Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις, οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων μπορούν να αποκαλυφθούν στους βουλευτές.

Αυτή την εβδομάδα, ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν θα οριστικοποιηθεί. Παραμένει να δούμε αν η πρώην εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Ευτέρπη Κοτζαμάνη θα κληθεί από την επιτροπή. Νωρίτερα, οι κορυφαίοι δικαστικοί αξιωματούχοι Ιωάννης Αγγελής, Παναγιώτης Αθανασίου, Γεωργία Τσατάνη και Ελένη Ράϊκου κατέθεσαν για την υπό εξέταση υπόθεση.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατονομαστεί από πολλούς μάρτυρες ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης που προσπάθησε να επηρεάσει την πορεία της δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι η πρώην εισαγγελέας της εκδίκασης των προσφυγών Γεωργία Τσατάνη κατηγόρησε τον Παπαγγελόπουλο ότι προσπάθησε να παρέμβει στο έργο της και να την απειλήσει. Απαντώντας στην κατηγορία, ο Παπαγγελόπουλος είπε ότι ήταν μια ψευδής μαρτυρία. Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται κάθε αδίκημα.

Νωρίτερα, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου δήλωσε ότι «ασκήθηκε πίεση» για να ασκήσει κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων ατόμων. Ο Αθανάσιος αποκάλυψε ότι ο Παπαγγελόπουλος τον έστειλε να αναζητήσει στοιχεία για συγκεκριμένες υποθέσεις που διερευνήθηκαν. Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς της χώρας, Ελένη Ράικου, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρώην υπουργός επιχείρησε να παρέμβει στο δικαστικό έρευνα της υπόθεσης Novartis.

Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για ένα «ΣΥΡΙΖΑ – Παρακράτος Ρασπούτιν» που έδωσε εντολές σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την πορεία της δικαιοσύνης./ibna