Κοσσυφοπέδιο: Στα Τίρανα ο Kurti

Κοσσυφοπέδιο: Στα Τίρανα ο Kurti

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία την Τρίτη, την πρώτη του στο εξωτερικό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.

Η επίσκεψη σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ώρες, κατά τις οποίες θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Edi Rama, τον Πρόεδρο Ilir Meta, τον Πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Gramoz Ruci και τον Δήμαρχο των Τιράνων Erion Veliaj, ο οποίος και θα του απονείμει το κλειδί της πόλης των Τιράνων. Τέλος ο Albin Kurti θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου θα τύχει τιμών αρχηγού κράτους από τον Edi Rama ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες και στο τέλος θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου.

Τα επίσημα Τίρανα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δημιουργία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, ελπίζοντας ταυτόχρονα να ενισχύσει την αδελφική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Albin Kurti «για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και όλων των Αλβανών ή να διώξει το κακό» , όπως λέει, «ότι μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, τα σύνορα γίνονται τελείως ανοιχτά».

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί τους για τη σχέση μας και είναι ένα θέμα που ήταν πάντα το όνειρό μου και το όνειρο κάθε Αλβανού για την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο να καταστήσω τα σύνορα τελείως ανοιχτά. Ο Fatos Nano είχε μιλήσει γι αυτό και μερικοί τον χλεύασαν. Θα αφαιρέσω τα σύνορα για να φύγει το κακό. Ανεξάρτητα από τι αντιμετωπίζουμε, δεν ανοίγονται τα σύνορα και δεν ανοίγονται. Τα σύνορα της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο θα απομακρυνθούν και θα είναι σαν να πηγαίνουμε στη Shkodra ή στη Vlorë», δήλωσε ο Edi Rama.

Την παραμονή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου στα Τίρανα, η Confindustria (Συνομοσπονδία Αλβανών Βιομηχάνων) εκτίμησε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου είναι σε μη ικανοποιητικό επίπεδο και πολύ πέρα ​​από το φυσιολογικό, οικονομικό, ανθρώπινο και εθνικό συμφέρον.

Με μια δήλωση προς τα ΜΜΕ, η Confindustria δηλώνει ότι υποστηρίζει ένα μέρος του πολιτικού προγράμματος της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου με επικεφαλής τον Albin Kurti, το οποίο υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο αλβανικών κρατών./ibna