“Μεγαλώνει” η ανησυχία για χιλιάδες πλειστηριασμούς στην Ελλάδα

“Μεγαλώνει” η ανησυχία για χιλιάδες πλειστηριασμούς στην Ελλάδα

Ολοένα και περισσότεροι φόβοι εκφράζονται από παράγοντες της αγοράς ότι οι πλειστηριασμοί για το 2020 ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τις 25.000, κάτι το οποίο θα ευνοηθεί από την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι θεσμοί φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία, ούτε καν πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, θα πρέπει να προβλέπει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος πτωχευτικός θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Η σχετική Οδηγία υποτίθεται ότι δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους!

Το πλαίσιο

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού, εισοδήματος και καταθέσεων. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό το αργότερα από την 1η Μαΐου του 2020.

Οι κυνικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, όταν αντίστοιχο πλαίσιο ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Νορβηγία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με ορισμένους οικονομικούς αναλυτές, αλλά και νομικούς κύκλους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους στο απευκταίο ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ισπανία των προηγούμενων ετών! Ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 5.000 πλειστηριασμοί για το 2020, ενώ παράγοντες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για ενδεχόμενο να φτάσουν τους 25.000 συνολικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι κύκλοι φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το φαινόμενο των πλειστηριασμών ενδέχεται να αυξηθεί και συνολικά να ξεπεράσουν τις 180.000./ibna