Σερβία: Συνάντηση Vucic-Di Maio

Σερβία: Συνάντηση Vucic-Di Maio

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε σήμερα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Luigi di Maio, τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές και ότι η Ιταλία υποστηρίζει την Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Vucic τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά παράδοση καλών και φιλικών σχέσεων και ότι η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς και οικονομικούς εταίρους της Σερβίας στην Ευρώπη και ότι εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Σερβίας.

«Είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας και η δεύτερη εξαγωγική αγορά (μέχρι τα τέλη του 2018 ήταν η πρώτη) και ο τέταρτος εταίρος εισαγωγών» σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο Vucic σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη σερβική οικονομία.

Οι δυο άνδρες μίλησαν για την κατάσταση στην περιοχή και το αδιέξοδο στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα μετά την εισαγωγή των δασμών επί των Σερβικών αγαθών με τον Vucic να τονίζει ότι η Σερβία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες και το διάλογο με την Πρίστινα αμέσως μετά την κατάργηση των φόρων εκφράζοντας την ελπίδα ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια συμβιβαστική λύση.

«Η Ιταλία είναι φίλη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή της πορεία και θα κάνουμε τα πάντα για να επιταχύνουμε τη διαδικασία προσχώρησης. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν βασικό παράγοντα για τη διεύρυνση της ΕΕ, δήλωσε ο De Maio, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η ορθή πρακτική των κοινών συνόδων των δύο κυβερνήσεων.

Ο Di Maio συνεχάρη τον Πρόεδρο Vucic για τα οικονομικά αποτελέσματα, ειδικά για τη μείωση της ανεργίας, καθώς και στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της συμμετοχής των νέων σε αυτές τις διαδικασίες./ibna