Pardew: Η διαφθορά, η ελευθεροτυπία, η πολιτική και η Ρωσική επιρροή είναι τα προβλήματα της Βουλγαρίας

Pardew: Η διαφθορά, η ελευθεροτυπία, η πολιτική και η Ρωσική επιρροή είναι τα προβλήματα της Βουλγαρίας

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία James Pardew, όπου αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων όπως την πολιτική, τη διαφθορά, την ελευθεροτυπία και την επιρροή της Ρωσίας  στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, Τέσσερα πράγματα εμποδίζουν την πρόοδο της Βουλγαρίας.

Πρώτιστα, το επίπεδο της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Δευτερευόντως ανησυχώ για την έλλειψη ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη Βουλγαρία. Οι ανώτεροι υπάλληλοι δεν λογοδοτούν. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα υπάρχει ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία στο bTV.

Τρίτον υπάρχει ένα μονοκομματικό σύστημα στη Βουλγαρία. Ο πρωθυπουργός και το GERB κυβερνούν την πολιτική αρένα, ενώ υπάρχουν και άλλα κόμματα όμως δεν είναι αποτελεσματικά.

Και τέταρτον, η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για την ενέργεια της και αυτό δίνει επιρροή στη Ρωσία. Το καθεστώς Putin στη Μόσχα είναι αυταρχικό και έχει τεράστια επιρροή στη Βουλγαρία. Φοβούμαι τη Ρωσία να μην  χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Βουλγαρία για μη δημοκρατικούς σκοπούς. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα στη Βουλγαρία σήμερα, τόνισε ο Pardew.

Σε σχέση με την αμερικανική απαγόρευση εισόδου του δικαστή Andon Mitalov στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμμετοχή του σε σοβαρή διαφθορά, ο James Pardew δήλωσε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον δικαστή Mitalov. «Είναι περίεργο να κατονομάζεις ξένο δημόσιο υπάλληλο. Είμαι αισιόδοξος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί που ξέρουν πώς να κάνουν κάτι από το τίποτα. Θέλω να διασφαλίσω ότι αυτό δεν είναι μόνο μια προσωρινή εστίαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς», πρόσθεσε ο Pardew.

Όταν ρωτήθηκε αν η Αμερική θα ονομάσει το μεγάλο ψάρι, ο Pardew απάντησε: «Δεν ξέρω αυτόν τον δικαστή, πρέπει να μου πείτε αν είναι μεγάλο ή μικρό ψάρι. Πιστεύω ότι τα μικρά ψάρια είναι εύκολο να πιαστούν. Τα μεγάλα ψάρια πρέπει να κυνηγηθούν πρώτα και τότε όλα θα πάνε καλά. Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά στη Βουλγαρία πρέπει να νικήσει», σχολίασε ο Pardew.

Ερωτηθείς για παίρνεται η απόφαση για το ποιος μπαίνει στη μαύρη λίστα, απάντησε ότι η αμερικανική πρεσβεία και η κυβέρνηση γνώριζαν τι συνέβαινε στη Βουλγαρία. «Έχουμε πηγές πληροφοριών, συνεργαζόμαστε ενεργά με τη βουλγαρική κυβέρνηση. Εάν διαθέτουμε σημαντικές πληροφορίες για το δικαστικό σώμα, το παρέχουμε. Οι αποφάσεις του ποιος επιτρέπεται να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ποιος όχι, βασίζονται όλες σε ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία και όχι τυχαίες πολιτικές αποφάσεις. Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσώπων που συνδέονται με τη διαφθορά δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Βουλγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ένα όνομα, είμαστε πάντοτε προσεκτικοί όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με το άτομο για το οποίο αρνηθήκαμε να του χορηγηθεί βίζα», εξηγεί ο Pardew.

«Υπήρξε αιτιολόγηση για οποιαδήποτε απόφαση που ελήφθη μεταξύ 2002-2005 σε άρνηση χορήγησης βίζας σε διάφορους ανθρώπους», πρόσθεσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει ονόματα.

«Το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη Βουλγαρία. Ήταν σε μια περίοδο μετάβασης, νομίζω ότι η διαδικασία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Η μάχη είναι ατελείωτη, η βελτίωση της δημοκρατίας συνεχίζεται. Υπήρχαν πολλές δολοφονίες της μαφίας ενώ βρισκόμουν στη Βουλγαρία. Υποστήριξα ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Είμαστε περήφανοι που φέρνουμε το FBI, την υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών, για να συμβάλουμε στη δικαστική μεταρρύθμιση. Εκείνη την εποχή, σκέφτηκα ότι αλιεύτηκαν μόνο μικρά ψάρια στη Βουλγαρία, είπα ότι τα μεγάλα ψάρια διέφυγαν. Στόχος ήταν ο κατευνασμός Αμερικανών και Δυτικών Συμμάχων και να επιδείξει δράση όταν λείπει. Δυστυχώς, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι δεν ήταν πολύ άνετα», είπε ο Pardew.

«Ο Bozkhov βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε κοινή θέα. Ο Bozkhov δεν είναι κάτι καινούργιο για τη βουλγαρική σκηνή, απλά αναρωτιέμαι γιατί πήρε τόσο πολύ καιρό, αλλά ας δούμε πώς θα τελειώσουν όλα», δήλωσε ο James Pardew./ibna