Ο Μητσοτάκης ολοκληρώνει την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, θέτει νέους στόχους

Ο Μητσοτάκης ολοκληρώνει την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, θέτει νέους στόχους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ολοκληρώσει ένα γύρο αξιολογήσεων της απόδοσης των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αξιολογεί την πρόοδο που σημειώθηκε σε βασικούς στόχους που τέθηκαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι οποίες έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Θεωρείται επίσης ότι θα θέσει τις ειδικές προτεραιότητες κάθε υπουργείου για το 2020.

Μετά από συσκέψεις ένας με έναν με αρκετούς υπουργούς τις τελευταίες ημέρες, οι επισκέψεις πρόκειται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα καθώς ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Πολιτισμού. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τις επιδόσεις κάθε υπουργείου και θα αξιολογήσει την εφαρμογή του σχεδίου μεταρρύθμισης της κυβέρνησης με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν κληθεί να εκφράσουν γνώμη για το κυβερνητικό έργο.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η επανεξέταση δεν είναι καθόλου συνδεδεμένη, ούτε αναγκαστικά θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Ο Μητσοτάκης δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησής του είναι προτεραιότητα γι ‘αυτόν αυτήν τη στιγμή.

Αντ ‘αυτού, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προωθήσει τις προτεραιότητες όπως είχε προγραμματιστεί, με πρωταρχικούς στόχους να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, να προωθηθεί η οικονομική ατζέντα και να δοθεί μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Η πολιτική σταθερότητα θεωρείται καθοριστική στο πλαίσιο αυτό.

Μεσοπρόθεσμα, οι παρατηρητές αναμένουν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθειά της να βελτιώσει το μείγμα των δημοσιονομικών πολιτικών και να μειώσει περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης – η οποία περιλαμβάνει την περικοπή των εισφορών – και η ελάφρυνση των ελληνικών τραπεζών από το βαρύ φορτίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) αποτελεί επίσης κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει ότι μία δέσμη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα (έως το 2021) που πρόκειται να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μετά το Πάσχα με στόχο την παροχή βοήθειας στη μεσαία τάξη. Αναφέρεται ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση κατά δύο ποσοστιαίων μονάδων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Σημειώνεται επίσης ότι το πακέτο ελαφρύνσεων δεν έχει συζητηθεί ακόμη με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας./ibna