Κύπρος: Κανονικά προχωρά το ενεργειακό πρόγραμμα, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Κανονικά προχωρά το ενεργειακό πρόγραμμα, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο για το Κυπριακό, χωρίς αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή προαπαιτούμενα. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τον εορτασμό για τον Άγιο Μάρωνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορές από Τούρκους αξιωματούχους περί μορατόριουμ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, είπε ότι «η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα.(Δηλαδή) αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή προαπαιτούμενα ότι ‘εγώ παραβιάζω το διεθνές δίκαιο και εσείς θα πρέπει εις αντάλλαγμα να απεκδυθείτε των κυριαρχικών σας δικαιωμάτων, προκειμένου να συνομιλήσουμε».

Αυτά δεν νομίζω να δείχνουν καλή θέληση ή πίστη.Βεβαίως δεν έχουμε οτιδήποτε το επίσημο, αλλά και αν υποβληθεί επισήμως, αυτό που λέμε είναι ένα: Αυτό που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, έτσι ώστε επιτυγχάνοντας λύση να επιτύχουμε και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσοι συνεργάζονται για τα θέματα ενέργειας ή τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενέργεια».

Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαιότατα ναι. Διαφορετικά θα ήταν εγκατάλειψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί, επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος, να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».

Ερωτηθείς αν σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αυτό που αναμένουμε είναι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι και η στάση της Τουρκίας. Συνεπώς, αυτό που ο ΓΓ των ΗΕ είχε προτείνει, δηλαδή την άτυπη πενταμερή σύνοδο προ του τέλους του χρόνου, το απέρριψε η Τουρκία με διάφορα προσχήματα.

Απαιτείται, αντιλαμβάνομαι, καλή προετοιμασία από πλευράς των ΗΕ.

Εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι. Από τη Τουρκία εξαρτάται αν και κατά πόσο, επιτέλους, θα προσέλθει στην πενταμερή, για να μπορέσει να διακριβωθεί όχι μόνο η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, αλλά και η όλη πορεία, χωρίς προαπαιτούμενα και προτάξεις»./ibna