Ο Akar εγκαλεί την Ελλάδα λίγες μέρες πριν τα ΜΟΕ!

Ο Akar εγκαλεί την Ελλάδα λίγες μέρες πριν τα ΜΟΕ!

O Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar εγκαλεί  την Ελλάδα πως παραβιάζει τις συνθήκες και εξοπλίζει 16 νησιά και πως διεκδικεί παράνομα εναέριο χώρο 10 μιλίων!

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δυο χώρες ο Akar σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την εφημερίδα «Hurriyet» δήλωσε: «Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση λύσης σε κοινό έδαφος. Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 κατά παράβαση των συνθηκών. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια. Αυτό δεν έχει καμία λογική».

Ο υπουργός  Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ και περιμένουμε να παραμείνει πιστή στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Δεν θα ανεχθούμε στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο καμία παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Δεν θα επιτρέψουμε να ληφθούν αποφάσεις ενάντια στα δικαιώματά μας. Έχουμε πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς».

Περισσότερο απειλητικός ήταν ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας στο ζήτημα της Κύπρου. Ο ίδιος ανέφερε πως «στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων αδελφών μας. Κανείς να μην δοκιμάζει την ισχύ μας».

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο Hulusi Akar ομολόγησε ανοικτά την τουρκική εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας. «Όπως ξέρετε, ο Fayez Sarraj, ο επικεφαλής της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, έγραψε μία επιστολή στον Πρόεδρό μας και ζήτησε βοήθεια.  Κάναμε τη δουλειά μας προς αυτό τον σκοπό. Στείλαμε την απαραίτητη στρατιωτική και τεχνική βοήθεια  για εκπαιδευτικούς και συμβουλευτικούς λόγους. Οι φίλοι μας εργάζονται εκεί. Όταν είναι αναγκαίο, κάποια πλοία μας επιχειρούν στην περιοχή στο εθνικό πλαίσιο και στο πλαίσιο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο ίδιος.

Ηurriyet «’Ερχεται το τρίτο γεωτρύπανο»

Στην αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου προχώρησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurrıyet.. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» με έτος ναυπήγησης το 2012, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία για μόλις 37,5 εκατ. δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η αγοραία του τιμή σήμερα φτάνει τα 120 εκατομμύρια δολάρια. Το “Sertao”,  είναι μεγαλύτερο από τα «Fatih» και «Yavuz» που ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με την Hurriyet το συγκεκριμένο γεωτρύπανο μπορεί να φτάσει σε βάθη 11.200 μέτρων. Το “Sertao” βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουαλία.

Ο Recep Tayyip Erdogan πριν από λίγες εβδομάδες είχε δηλώσει πως η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη για τις περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Παράλληλα είχε προαναγγείλει πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να αγοράσει κι άλλο γεωτρύπανο.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας. Ο Ibrahim Kalin αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου είχε αναφέρει πως «λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι».

Η Άγκυρα ετοιμάζει μέτωπο στο Idlib

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα στην επαρχία Idlib της Συρίας, αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις του Assad  έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν όλο  αυτοκινητόδρομο M5 που περνά μέσα από την επαρχία Idlib και  ενώνει το Χαλέπι με τη Δαμασκό.

Η ανάπτυξη νέων τουρκικών δυνάμεων έγινε τη στιγμή που αξιωματούχοι από την Τουρκία και τη Ρωσία συζητούσαν στην Άγκυρα τις εξελίξεις στον τελευταίο μεγάλο θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι συζητήσεις αυτές κράτησαν τουλάχιστον τρεις ώρες και έγιναν, κεκλεισμένων των θυρών, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν περάσει στην Idlib 430 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα.

Οι τουρκικές δυνάμεις χτίζουν επίσης ένα νέο φυλάκιο στο Al-Mastumah, στα νότια της πόλης Idlib.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι από την Παρασκευή έχουν σταλεί στην περιοχή 350 οχήματα που μεταφέρουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων και πυρομαχικά.

Σε μια προσπάθεια απόδειξης της κυριαρχίας της στην περιοχή ,Η συριακή κρατική τηλεόραση συνδέθηκε ζωντανά με την πόλη Saraqib, που απέχει 20 χιλιόμετρα από την Idlib και ελέγχεται πλέον πλήρως από τις δυνάμεις του προέδρου Bashar Al- Assad./ibna