Marković – Várhelyi: Το Μαυροβούνιο μπορεί να επιτύχει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόνο αν όλοι δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση

Marković – Várhelyi: Το Μαυροβούνιο μπορεί να επιτύχει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόνο αν όλοι δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση

Στο πλαίσιο της συνέχισης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το Μαυροβούνιο χρειάζεται συνοχή και συνεργασία όλων των τμημάτων της κοινωνίας για να επιτύχει τη διαδικασία, ο πρωθυπουργός Duško Marković και ο Επίτροπος ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi κατέληξαν από κοινού σε σύσκεψη στην Ποντγκόριτσα.

«Ενημέρωσα τον Επίτροπο για την κυβερνητική πρωτοβουλία που στάλθηκε στους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες για διάλογο σχετικά με τους εκλογικούς όρους και όλα τα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας μας. Το κοινό συμφέρον της ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα άλλα συμφέροντα και φιλοδοξίες. Θεωρούμε σημαντικό ότι ο καθένας βλέπει τις επερχόμενες εκλογές ως ένα δίκαιο παιχνίδι. Στην επόμενη, τελική και απαιτητική φάση της ένταξης είναι απαραίτητο να δείξουμε πολιτική ωριμότητα και ικανότητα στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, η οποία έδειξε ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη που τους προσδίδει μια ιδιότητα μέλους, δίνουν ένα πρόσθετο κίνητρο και λογοδοσία στην κυβέρνηση και σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες που είναι ταγμένοι σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο Marković σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Φέρνοντας ένα σημαντικό μήνυμα στη χώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να επιτύχει παρά μόνο αν όλοι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Έτσι, η αντιπολίτευση πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη της επιτυχίας του Μαυροβουνίου. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω από την αντιπολίτευση να συνεργαστεί με τα κυβερνώντα κόμματα που βρίσκονται τώρα στην εξουσία. Η χώρα αντιμετωπίζει πάντοτε τις ίδιες προκλήσεις – τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να γίνει μέλος της ΕΕ. Συνεπώς, απευθύνομαι στην αντιπολίτευση με στόχο να συμμετάσχουν και αυτοί στις εκλογές, να θεσπίσει ένα εθνικό ελάχιστο, για να διασφαλίσει ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι η πλειοψηφία, οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν», δήλωσε ο Várhelyi.

Μιλώντας για τη νέα μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Marković δήλωσε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος τον ενημέρωσε για τα βασικά στοιχεία αυτής της προσέγγισης και ότι η χώρα θα εξετάσει προσεκτικά αυτές τις πτυχές.

«Το Μαυροβούνιο, όπως γνωρίζετε, έχει ανοίξει όλα, εκτός από ένα από τα κεφάλαια. Σημειωτέων ότι, όπως αναμέναμε, η νέα μεθοδολογία δεν ισχύει για εμάς, ωστόσο αναγνωρίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διατήρηση της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής προοπτικής, ως υπεύθυνος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουμε προσεκτικά τι συνεπάγεται αυτή η προσέγγιση και πώς αυτή η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να είναι μια νέα προστιθέμενη αξία για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι επίσης συμβατό με τη δέσμευσή μας, η οποία υπογραμμίζει την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων στο προσκήνιο, με την υποστήριξη των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών για τη μεταρρύθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ώστε οι υποψήφιες χώρες να επιτύχουν τον απώτερο στόχο της ένταξης στην ΕΕ όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο γρήγορα. Είμαι πεπεισμένος ότι η ίδια η διαδικασία δεν πρέπει να είναι μόνο γραφειοκρατική και διοικητική, αλλά και ουσιαστική και πολιτική. Πιστεύουμε ότι οι προβληματισμοί αυτοί βοήθησαν επίσης να εξεταστεί η διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν καλύτερα από τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Duško Marković

Ο πρωθυπουργός Duško Marković και ο Επίτροπος Olivér Várhelyi συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και με τις προτεραιότητες της διαδικασίας.

Αναφερόμενος στο Θρησκευτικό νόμο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο νόμος υιοθετήθηκε σύμφωνα με το κυριαρχικό δικαίωμα των χωρών να ρυθμίζουν τον τομέα αυτό σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα και πρακτικές και συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας.

«Ενημέρωσα τον Επίτροπο σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και την επιστολή μου προς τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας να εξετάσουμε από κοινού τις καλύτερες λύσεις για την εφαρμογή του Νόμου και την υπογραφή μιας βασικής συμφωνίας η οποία είναι πάντα ένα επιθυμητό μοντέλο στις κρατικές σχέσεις με την Εκκλησία. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και πάλι τη δημοκρατική ικανότητα να επιλύουμε όλα τα ζητήματα και διλήμματα μέσω του διαλόγου και της συζήτησης, ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα με το οποίο δεν ασχολείται η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η εθνική νομοθεσία, τόνισε ο Επίτροπος.

«Εξετάσαμε επίσης σύντομα το ζήτημα του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας και δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να μιλήσει γι ‘αυτό. Εναπόκειται σε κάθε χώρα να σχεδιάσει το δικό της σύστημα αναφορικά με αυτό. Αλλά η μόνη συμβουλή που θα σας δώσω, και σήμερα θα συναντηθώ με τον Μητροπολίτη, είναι ότι ο κόσμος σας παρακολουθεί. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους και μας ενδιαφέρει ο διάλογος. Θα ενθαρρύνω όλους να μιλήσουν και να βρουν μια λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή για όλους. Ως εκ τούτου, εάν μπορούμε να σας βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν νομίζω ότι μπορούμε, αλλά αν μπορούμε, είμαστε εδώ και θα ήταν πραγματικά μια προτεραιότητα να βρούμε μια λύση σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε η Επίτροπος./ibna