Κύπρος: Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο αποφάσισε ο Πρόεδρος

Κύπρος: Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο αποφάσισε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, προτάσσοντας ταυτόχρονα τον περιορισμό των φαινομένων χουλιγκανισμού μετά την υλοποίηση του μέτρου της κάρτας οπαδού.

Εκτός από τη δημιουργία υφυπουργείου Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, ο Πρόεδρος εξήγγειλε και τη νομοθετική σύσταση ανεξάρτητης αθλητικής αρχής, με αποκλειστική δικαιοδοσία την εκδίκαση υποθέσεων αδικημάτων για διαφθορά και χειραγώγηση αγώνων, την καθολική εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας που εφαρμόζεται από τον ΚΟΑ και την τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως θα βιντεοσκοπούνται και θα αρχειοθετούνται όλοι οι αγώνες της Β’ Κατηγορίας, ενώ θα εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία του 2017 που αφορά την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων. Παράλληλα, θα τροποποιηθεί ο νόμος του 2017, για μερική απαγόρευση της πρόσβασης ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παρουσίας στα γήπεδα.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος στην οποία αναφέρει ότι, «Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε θετικό και δημιουργικό κλίμα με απώτερο στόχο όλων την υιοθέτηση μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση της όλης πολιτικής για την καταπολέμηση της βίας και τον εκσυγχρονισμό των σταδίων.

Αποφασίστηκε η σύγκληση νέας σύσκεψης στην παρουσία των ιδιοκτητών και διαχειριστών των σταδίων, του ΚΟΑ, της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων και της Αστυνομίας, για να συγκεκριμενοποιηθούν προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα, καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκληρωτική υιοθέτηση μέτρων, έτσι ώστε τα στάδια να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου και τις καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ανέπτυξε τις επτά προτάσεις της Κυβέρνησης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατανόηση και την αποδοχή των προτάσεων του.

Περαιτέρω, καταγράφηκαν οι εισηγήσεις, καθώς και η προθυμία όλων των εμπλεκομένων να συνεργαστούν ως προς την επίτευξη του κοινού στόχου για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου./ibna