Αναστασιάδης: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για σκέψεις μου περί διχοτόμησης της Κυπριακής ΑΟΖ

Αναστασιάδης: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για σκέψεις μου περί διχοτόμησης της Κυπριακής ΑΟΖ

«Ο καθένας θα πρέπει να προβληματιστεί ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και ποιους πραγματικά βολεύει, η επαναφορά του ανυπόστατου ισχυρισμού,  περί δήθεν σκέψεων μου για  διχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που τουρκικά γεωτρύπανα και πολεμικά σκάφη λειτουργούν ως σύγχρονοι πειρατές στις κυπριακές θάλασσες», διακηρύσσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση.

Ως απάντηση στις αναφορές περί μελέτης διχοτόμησης της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει δώσει «σειρά διπλωματικών και πολιτικών μαχών, για τη θωράκιση των θαλασσίων δικαιωμάτων μας».

Όπως αναφέρει, «τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σε αυτό τον τομέα σημαντική πρόοδο, που καταγράφεται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών Οργάνων, σε δηλώσεις ηγετών κρατών από όλο τον κόσμο και κυρίως στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες, την ΕΕ και τις ΗΠΑ το οποίο αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας».

Και προσθέτει ότι το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως με δική του απόφαση και πρωτοβουλία προχωρήσαμε στην κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων για την κυπριακή ΑΟΖ  στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου. «Με δική μου επίσης πρωτοβουλία καλέσαμε κατ’ επανάληψη την Τουρκία σε διάλογο για οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ και σε περίπτωση  διαφωνίας, από κοινού να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημειώνει./ibna