Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλεί ο Δένδιας στο φως των Τουρκικών προκλήσεων

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλεί ο Δένδιας στο φως των Τουρκικών προκλήσεων

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλεί στις 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για τις πρόσφατες εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά την Τουρκική προκλητικότητα, τις ανακοινώσεις για γεωτρήσεις στον χώρο του παράνομου για την Αθήνα, μνημονίου Άγκυρας- Τρίπολης και τις εξελίξεις στο Λιβυκό.

Χθες ο υπουργός εξωτερικών άφησε αιχμές για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση της εισόδου του Τουρκικού Oruc Reis στα Ελληνικά χωρικά ύδατα την προηγούμενη Παρασκευή. “Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» παραδέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Είχε προηγηθεί το αλαλούμ και η αυτοδιάψευση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με το εάν υπήρξε ή όχι συνεννόηση με την Άγκυρα για μορατόριουμ των δυο πλευρών στην περιοχή των Ιμίων. Κάτι που υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος, ανοίγοντας στην πραγματικότητα ξανά ζήτημα “γκριζαρίσματος”.

“Δυστυχώς, δύο 24ωρα μετά τις αναφορές Erdogan σε ‘γκρίζες ζώνες’ ακόμη περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης”, δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις και την Τουρκική προκλητικότητα, εκτιμώντας πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της Άγκυρας.

“Αντί για τις κατάλληλες διπλωματικές απαντήσεις, βλέπουμε από την κυβέρνηση σπασμωδικές αντιδράσεις και χειρισμούς που φανερώνουν επικίνδυνο ερασιτεχνισμό”, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης που κάλεσε την κυβέρνηση  να αντιληφθεί πόσο κρίσιμο είναι το διακύβευμα “και να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα”./ibna