Ρουμανία: Με την ίδια σύνθεση η κυβέρνηση Orban σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών

Ρουμανία: Με την ίδια σύνθεση η κυβέρνηση Orban σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Orban, Virgil Popescu, δήλωσε στο Digi24, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του  PNL δεν ελήφθη καμία απόφαση σχετικά με τη σύνθεση του μελλοντικού υπουργικού συμβουλίου που θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο, ο  Ludovic Orban. Άφησε δε να εννοηθεί ότι παραμένει η ίδια και ότι το PNL δεν θα την υπερψηφίσει. Εάν δεν περάσει, είπε, θα πάμε στον Πρόεδρο για διαβουλεύσεις και θα δούμε τι θα πει ο Πρόεδρος. Εμείς ψηφίσαμε στο Εκτελεστικό Γραφείο ότι το  PNL θα πάει σε πρόωρες εκλογές και θα πράξουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για τον σκοπό αυτόν, πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Popescu υποστήριξε ότι το  PSD δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να επιβάλει έναν νέο Πρωθυπουργό. Όπως εξήγησε, από τις 261 ψήφους που έριξαν την κυβέρνηση, 30 προήλθαν από το  UDMR, που έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προσφέρει ξανά τη στήριξή του. Και αυτά ενώ η απαραίτητη πλειοψηφία για μια κυβέρνηση είναι 233 ψήφοι.

Ο αποπεμφθείς υπουργός διαβεβαίωσε ότι στις Βρυξέλλες δεν θεωρούν την πτώση της κυβέρνησης Orban ως αρνητική εξέλιξη, διότι δεν επήλθε μεταβολή στο πρόγραμμα των επαφών που πρόκειται να έχει εκεί, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Popescu θα μεταβεί τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, για συνομιλίες με τους επιτρόπους αρμόδιους για θέματα ενέργειας, εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού στους οποίους θα εξηγήσει -ιδίως στον επίτροπο για τα θέματα ανταγωνισμού-  τι σημαίνει η κρατική βοήθεια προς το Complex Energetic Oltenia και την εταιρεία TAROM. Πρόκειται για ένα από τα δύο επείγοντα κυβερνητικά διατάγματα (από τα 25 που πέρασαν τη νύχτα της περασμένης Τρίτης), που προκάλεσαν τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις. Το δεύτερο αφορά το λεγόμενο “νόμο για την Exxon”.

“Η σημερινή κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και οι υπουργοί επίσης, αποπεμφθέντες, μεταβατικοί, όπως και να είναι. Μπορούμε να διοικήσουμε τη Ρουμανία έως τον Ιούνιο, όταν θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές ή όποτε γίνουν”, κατέληξε ο  κ.  Popescu μιλώντας στο Digi24.

Πριν από λίγο, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Ludovic Orban ως εντολοδόχος Πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο με την ίδια κυβερνητική σύνθεση, από την οποία είχε δηλώσει πολύ ευχαριστημένος και ένα επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να τρέχει το διάστημα των 60 ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα για να μπορέσει ο Πρόεδρος Iohannis να διαλύσει το Κοινοβούλιο, εάν αυτό απορρίψει τουλάχιστον δύο κυβερνήσεις που θα ζητήσουν την ψήφο του./ibna