Η στρατηγική της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιντλίμπ

Η στρατηγική της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιντλίμπ

Το νέο μέτωπο με τη Ρωσία

Με τον πιο επίσημο τρόπο η Τουρκία ανακοίνωσε την συνέχιση των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που περιλαμβάνει το μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.  Την περασμένη Πέμπτη λίγα λεπτά μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «λόγω της συμφωνίας μας  με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι».

Η δήλωση αυτή δεν ξεκαθαρίζει πότε θα ξεκινήσουν οι έρευνες όμως η Άγκυρα δείχνει να μην περιμένει τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις προσπάθειες ειρήνευσης στο μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ αλλά και του αντιπάλου του στρατηγού Χαφτάρ.

Άλλωστε στη Λιβύη υπάρχει σοβαρή διαφωνία με την Μόσχα καθώς η Άγκυρα στηρίζει τον Σάρατζ και η Μόσχα τον Χάφταρ και παρά τις διαδοχικές συναντήσεις και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία δεν έχει επέλθει μια οριστική συμφωνία.

Για την Τουρκία η Λιβύη είναι το δυτικό όριο της προσπάθειάς της να ελέγχει μέρος της ανατολικής Μεσογείου. Μαζί με τα νότια παράλια της, τον έλεγχο του βόρειου  τμήματος Κύπρου αλλά και τις ενέργειες της να κρατηθεί στη Συρία θεωρείται πως έχει ως στόχο να έχει μια ισχυρή παρουσία σε όλα τα μέτωπα.

Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από την παράνομη, κατά των ΟΗΕ, στρατιωτική κατοχή της βόρειας Κύπρου, έχει στείλει και δυο γεωτρύπανα και σκάφη σεισμικών ερευνών για να διεκδικήσει μέσω των Τουρκοκυπρίων μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του νησιού.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η Τουρκία είναι στη Συρία καθώς στο θέμα της Ιντλίμπ με τη  Μόσχα έχει βρεθεί σε εντελώς διαφορετικά με τη Μόσχα . Η κρίση ανάμεσα στις δυο πλευρές κορυφώθηκε με τον θάνατο 8 Τούρκων στρατιωτών από τα πυρά των δυνάμεων της Συρίας που στηρίζει η Μόσχα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Άγκυρα είχε αρχίσει να στέλνει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ και συγκεκριμένα στην πόλη Σαρακέμπ για να εμποδίσει την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ.

Ήδη 2 τουρκικά φυλάκια, είχαν πολιορκηθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ και η Τουρκία δεν ήθελε να πέσει στα χέρια τους κι άλλο. Κι όμως παρά την κρίση και παρά τα τελεσίγραφα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Άσαντ η πόλη Σαρακέμπ το πρωί της Παρασκευής καταλήφθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ με αποτέλεσμα και τρίτο φυλάκιο της Τουρκία να πολιορκηθεί. Με την κίνηση αυτή του Άσαντ έχουν απομείνει μόλις 40 χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί η οδική σύνδεση του Χαλεπίου με τη Δαμασκό.

«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν μια νέα κίνηση και βόρεια της Σαρακέμπ ετοιμάζονται να χτίσουν νέο φυλάκιο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως με τα νέα βήματα της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας με τον Άσαντ παίρνουν θέσεις στα δικά τους μέτωπα και η κατάσταση φτάνει σε επικίνδυνα σημεία», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Σεντάτ Ερνκίν στην εφημερίδα Hurriyet.

Ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε το Σάββατο στην Τουρκία για  να έχει συνομιλίες με στόχο να σταματήσει η επίθεση της συριακής κυβέρνησης και να μπει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της συμμάχου του Ρωσίας, προήλασαν σε μια πόλη-κλειδί της επαρχίας Ιντλίμπ, της τελευταίας που απομένει στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

Η Σαρακέμπ, πόλη που ως ακόμη πριν από λίγους μήνες μέτραγε 110.000 κατοίκους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι σήμερα σχεδόν εντελώς εγκαταλελειμμένη, έπειτα από μήνες καταστροφικών και φονικών βομβαρδισμών. Στην πόλη τέμνονται δύο κρίσιμης σημασίας αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τη μητρόπολη του Χαλεπιού με την παραθαλάσσια επαρχία Λαττάκεια και την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Αξιωματικοί του συριακού στρατού κατηγόρησαν επίσης στην Τουρκία ότι έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα οχήματα βόρεια της Σαρακέμπ για «να προστατεύσει τους τρομοκράτες» και να «εμποδίσει την προέλαση» των δυνάμεων του Άσαντ.

«Ας μην κρυβόμαστε. Η Τουρκία και η Συρία βρίσκονται σε θέσεις σύγκρουσης στην Ινλτίμπ και η Ρωσία που είναι στρατιωτικός σύμμαχος του Άσαντ γίνεται μέρος αυτής της σύγκρουσης», αναφέρει ο Εργκίν.

Όμως ο Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες με τη Μόσχα καθώς εξήγησε στους Τούρκους δημοσιογράφους τους στενούς δεσμούς που έχει η χώρα του με τη Ρωσία.

«Δεν είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να έρθουμε σε σύγκρουση ή σε ένταση με τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγικά βήματα με τη Μόσχα. Όπως ο πυρηνικός σταθμός που το ποσό της επένδυσης είναι πολύ μεγάλο. Ήδη 300 επιστήμονες μας εκπαιδεύτηκαν. Είναι ο αγωγός Turk Stream που στέλνουμε αέριο στην Ευρώπη. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου μας το αγοράζουμε από τη Ρωσία. Θα πάρουμε τους S-400. Έχουμε εμπορικές σχέσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρώτοι στις αφίξεις τουριστών είναι οι Ρώσοι μετά είναι οι Γερμανοί. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Γι αυτό θα κάτσουμε να συζητήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μέτωπο της Ιντλίμπ, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ δίνει την τελευταία στρατηγικής σημασίας μάχη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς πλέον οι δυνάμεις του έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του 70% της συριακής επικράτειας./ibna