Αλβανία: Ο νέος νόμος είναι το μέσο της πάταξης της εγκληματικότητας, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΥΠΕΣ

Αλβανία: Ο νέος νόμος είναι το μέσο της πάταξης της εγκληματικότητας, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΥΠΕΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Plarent Ndreca, σε συνέντευξη του για το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας δήλωσε ότι «Όλα τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία υπάρχει υποψία μεταβίβασης θα κατάσχονται άμεσα».

Τόνισε ότι «η ουσία αυτού του νόμου είναι ότι όλοι εκείνοι που καταδικάστηκαν αλλά η δικαιοσύνη δεν έχει εξαντλήσει την έρευνα έως ότου τελειώσει, θα αντιμετωπίζεται από το νόμο κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας».

«Υπήρξε μια καταδίκη για το πρόσωπο X, αλλά η έρευνα δεν εξαντλήθηκε, τα περιουσιακά στοιχεία δεν κατασχέθηκαν, ο πλούτος έχει αυξηθεί και τον απολαμβάνει ήρεμα και παρά το γεγονός ότι υπήρχε δικαστική απόφαση για καταδίκη του προσώπου αντιμετωπίσαμε τη νομική υποχρέωση να αποδείξουμε τη νομιμότητα της περιουσίας», δήλωσε ο Ndreca.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «στο άρθρο 5 της κανονιστικής πράξης ονομάζουμε ποιοι είναι οι υποκείμενοι, οι κατάδικοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται υπό έρευνα για σοβαρές παραβάσεις που ορίζονται από το νόμο. Έτσι έχουμε κάνει κατασχέσεις φυσιολογικά. Στο άρθρο 20 του παρόντος νόμου, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ακίνητο μπορεί να αποχαρακτηριστεί και μπορούν να το διαγράψουν από τα περιουσιακά στοιχεία, τότε αυτή η περίπτωση μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού. Η άλλη περίπτωση είναι η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων όταν κληθούν να επαληθεύσουν τη νομιμότητα του περιουσιακού στοιχείου εντός 48 ωρών».

Ο Ndreca δήλωσε ότι “ο Πρωθυπουργός εισήγαγε μια κανονιστική πράξη που πλήττει τους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο εγκλημάτων. Αυτή η κανονιστική πράξη αποδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός έχει όλα τη θέληση να πατάξει αυτούς που καταδικάστηκαν και υπόκεινται σε έρευνα».

«Πρόκειται για ένα νέο μέσο στην πρόληψη της εγκληματικότητας. Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί συνεχώς ότι δεν εμποδίζει το έγκλημα. Αυτό είναι το σωστό εργαλείο για την πρόληψη του εγκλήματος», κατέληξε./ibna