Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ενέργειες για τη δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ενέργειες για τη δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου

Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών την προσεχή περίοδο.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να επιτρέψουν τη χρήση των κερδών που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στα SMPs και τα ANFAs να μεταφέρει το πλεόνασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετρητών στο επόμενο έτος · και να αποκλείσει τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστευτικών ροών από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Η Αθήνα ενθαρρύνθηκε από την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία Paolo Gentiloni και των συνομιλιών του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Επίτροπος αποκάλυψε ότι εάν η Αθήνα ολοκληρώσει θετικές αναθεωρήσεις της οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί μερικούς από τους όρους μετά τη διάσωσή της ήδη από τον επόμενο μήνα.

“Νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι (σωστές) συνθήκες για να έχουμε μια καλή έκθεση και μια καλή έκθεση θα μπορούσε να προετοιμάσει το δρόμο για τις αποφάσεις και επίσης να ανοίξει τη συζήτηση για τη δυνατότητα αλλαγής των στόχων μας με το πλεόνασμα”, δήλωσε ο Gentiloni στον Μητσοτάκη.

Το ζήτημα των SMPs και των ANFAs αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της έκτης ανασκόπησης μετά τη διάσωση, στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο όπου θα λάβει την τελική απόφαση επί του θέματος, όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά μπορεί να σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη δράσεων που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν, εάν συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της κίνηση και την εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη του 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επιθυμεί να ολοκληρώσει όλες τις προηγούμενες ενέργειες στο πλαίσιο της τρέχουσας πέμπτης αναθεώρησης έως τις 15 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας, της μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ακούστηκε αισιόδοξος μετά από συνάντηση με τον Gentiloni. “Ανακτούμε εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό […] η οικονομία βελτιώνεται και σταθεροποιείται”, ανέφερε./ibna