Τουρκία: Καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συμμετοχή στελεχών του PKK σε εκδήλωση του

Τουρκία: Καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συμμετοχή στελεχών του PKK σε εκδήλωση του

Τούρκοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι από τους ηγέτες του ΡΚΚ και των υποστηρικτών του.

Ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Ibrahim Kalin χαρακτήρισε την εκδήλωση ως “ενοχλητικό σκάνδαλο”.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που άνοιξε τις πόρτες του στο PKK, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε ως τρομοκρατική οργάνωση, υποστήριξε ανοιχτά την τρομοκρατία και διαπράχθηκε έγκλημα”, δήλωσε ο Kalin.

«Εκείνοι που αφήνουν τους τρομοκράτες του ΡΚΚ να μιλούν κάτω από την στέγη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγιναν εταίροι στα εγκλήματά τους», πρόσθεσε.

Καταδικάζοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής επικοινωνιών της Τουρκίας, Fahrettin Altun, δήλωσε: «Η Ευρώπη έχει κλείσει τα μάτια στις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ΡΚΚ εδώ και δεκαετίες. Τώρα, προχωρούν περαιτέρω και φιλοξενούν τρομοκράτες του PKK / YPG στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν η Ευρώπη δεν πρόκειται να σταματήσει μια καθορισμένη τρομοκρατική ομάδα και τις δραστηριότητές της, πώς μπορούμε να μιλάμε για κοινή ασφάλεια; ”

«Το PKK έχει στρατολογήσει, συγκεντρώσει, οργανώσει και διαδώσει στο ευρωπαϊκό έδαφος για πάρα πολύ καιρό. Όταν πρόκειται να κρίνουμε την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Ευρωπαίοι δεν χάνουν ούτε ένα δευτερόλεπτο για να μας επικρίνουν. Όταν πρόκειται να κάνουμε κάτι για τους τρομοκράτες, είναι σιωπηλοί!», Δήλωσε ο Altun σε μια σειρά μηνυμάτων Twitter.

«Κάτω από το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου, οι τρομοκράτες του PKK χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως σημείο εκτόξευσης για να προγραμματίσουν και να οργανώσουν επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει τα δυο μέτρα και δυο σταθμά και να δείξει ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την κοινή περιφερειακή ασφάλεια. Αρκετά, αρκεί», πρόσθεσε.

Ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) της Τουρκίας, καταδίκασε επίσης την εκδήλωση.

«Αν και η [ΕΕ] αναγνώρισε το [PKK] ως τρομοκρατική ομάδα, είναι ανεκτική σε εκείνους τους τρομοκράτες που επιτίθενται στην Τουρκία. Τους έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να γίνει ο χώρος για τους τρομοκράτες του PKK ή άλλους τρομοκράτες», δήλωσε ο Celik.

«Αυτοί είναι τρομοκράτες εναντίον της ανθρωπότητας οι οποίοι επιθυμούν με μια κόκκινη προειδοποίηση”, πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του Τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Devlet Bahceli καταδίκασε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η χορήγηση άδειας στους τρομοκράτες του ΡΚΚ που ήθελαν με μια κόκκινη προειδοποίηση να μιλήσουν, απειλώντας την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ντροπή και όνειδος», δήλωσε.

Το συνέδριο, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, η Μέση Ανατολή και οι Κούρδοι», πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και σ αυτό συμμετείχαν ηγετικά στελέχη του PKK στην Ευρώπη./ibna